1 av 6
Ögonvittnet Molly såg när mannen hoppade från den brinnande lägenheten. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
2 av 6
Lägenheten där branden startade är helt utbränd. Foto: Anna-Karin Lampou
3 av 6
Gavlegårdarnas Håkan Svedlund på våningsplanet där branden uppstod. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
4 av 6
Lägenheten där branden startade blev helt utbränd. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
5 av 6
När brandmännen öppnade lägenhetsdörren spred sig elden ut och sotskadade hela våningsplanet. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
6 av 6
Hela våningsplanet skadades i branden. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

En man allvarligt skadad efter lägenhetsbrand

Ögonvittnet Molly: Jag såg när han hoppade
1:50 min

Tidigt i morse inträffade en kraftig brand i ett hyreshus på Öster i Gävle. En man är allvarligt skadad och ligger nedsövd på Gävle sjukhus. Polisen utreder nu hur branden kan ha startat.

– Det är en väldigt omfattande brand i lägenheten och den är väldigt urbrunnen. Så det kan vara ett svårt arbete och man går noga igenom det som finns kvar, säger Gävleborgspolisens presstalesman Mikael Hedström.

Larmet om branden kom in vid halv femtiden imorse. En trebarnspappa i lägenheten under, som P4 Gävleborg har pratat med, kände röklukt och hörde att röklarm långt bort. Det var han som ringde till SOS alarm. Barnfamiljens lägenhet fick stora vattenskador och familjen evakueras nu till annat boende.

Fyra andra lägenheter och delar av trapphuset fick sotskador och kommer att behöva saneras i flera veckor. Men övriga hyresgäster kommer kunna bo kvar, berättar Håkan Svedlund på Gavlegårdarna. Under dagen har han pratat med flera av de boende.

– Man blir skrämd när en sån här incident inträffar och fullt förståeligt söker dom ju ett svar. Av den anledningen har vi varit här och delat ut information till samtliga boende så att de får en kontakt med oss, säger Håkan Svedlund.

Tre personer fick föras till Gävle sjukhus. Mannen som bodde i lägenheten där branden startade hoppade ut från tredje våningen för att komma undan lågorna. Han är allvarligt skadad och ligger nedsövd på sjukhuset.

En grannkvinna i 30-årsåldern och en rökdykare rökskadades men har kunnat lämna sjukhuset.

Polisens tekniker jobbar fortfarande med att utreda vad som kan ha orsakat branden.

– Om man nu över huvud taget kommer fram till var den har startat. Ibland får man också finna sig i beslutet att har det brunnit allt för kraftigt med stor hetta så att allting är förstört går det inte att säga exakt var branden har börjat, säger Mikael Hedström.

Grannen Molly blev ögonvittne till branddramat:

– Jag gick ut i mitt kök och såg en man stå och skrika. Jag har aldrig förut hört en sådant skrik! Det var så hemskt att höra! Och så hörde jag poliser och brandmän skrika till honom, och så ser jag hur han hoppar och hör en smäll. Jag vände bort ansiktet och tänkte att han aldrig kunde ha överlevt för det var en så hård smäll! Jag fick panik och det var rök överallt. Jag har aldrig sett så mycket rök. Det var läskigt..man fattade inte att det hände. 

Vad gjorde du då?

– Min mamma låg och sov så jag väckte henne och hon försökte lugna mig. Jag kollade ut genom mitt nyckelhål och såg att det var rökfyllt i trapphuset och jag har hört att man inte ska gå ut i trapphuset för röken kan döda en då, så vi klädde på oss varma kläder och gick ut på balkongen. Brandmännen hissade upp sig och pratade med alla som stod på balkongerna. De hanterade situationen väldigt bra och vi kände oss väldigt lugna. Det enda jag kunde tänka på vilka änglar som jobbar med det här och tar hand om alla som är rädda...säger ögonvittnet och grannen Molly.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".