Sara Björk jobbar på Byggfakta i Ljusdal. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

De tjänar mest i länets kommuner

"En spontan gissning är att männen kanske tittar lite mer på på lönen"
1:40 min

Där männen arbetar finns också de högsta genomsnittslönerna. Bara ett av de företag som har högst genomsnittslön bland Gävleborgskommunerna har mer än en femtedel kvinnor på arbetsplatsen.

Missa inte listan (längst ner) över företagen som betalar bäst i Gävleborg!

Sara Björk jobbar på Ljusdalsföretaget Byggfakta, där majoriteten är kvinnor. Hon är inte förvånad över att det är den arbetsplats där man tjänar mest i Ljusdal.

– Det är ingenting vi går och funderar på dagligen. Det här är normalt för oss tycker vi.

Det är industriföretag, en mansdominerad bransch, som toppar löneligan i de flesta kommuner i länet. Det visar kartläggningen som TT gjort med hjälp av kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

I Gävleborg är det Hudiksvallsföretaget Monitor som har högst genomsnittslön, 593 000 kronor i bruttoårslön. Där är 80 procent av de anställda män.
Billerud Korsnäs i Gävle och Arizona Chemical i Söderhamn kommer strax därunder, där 85 procent respektive 79 procent är män.

Daniel Antonsson är vd för det kvinnodominerade Byggfakta, som bevakar byggprojekt i Sverige:

– Det är ju glädjande att vi ligger där vi gör med avseende på lönen. Men som helhet vill vi vara en attraktiv arbetsgivare ute på marknaden. Och då är det många andra värden som vi lyfter in och jobbar med. Många mjuka värden som kanske framför allt kvinnor uppskattar.

Friskvårdstimme, massage på jobbet och kompetensutveckling är exempel på det, berättar Daniel Antonsson.

– Vi har massörer som kommer till jobbet och ser till att våra anställda får den massage som de behöver.

Varför tror du att kvinnor skulle lockas av det i högre utsträckning än män?

– En spontan gissning är att männen kanske tittar lite mer på på lönen och ser det som den lockande biten, medan kvinnor kanske i högre utsträckning uppskattar våra mjuka delar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".