Anna Westberg och Sonja Söderlund från Gävle menar att många undomar har en liberal inställning till droger. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
#knarklan

Ungdomar allt mer liberala till droger

"När jag tog första gången var det som att bli överkörd av en buss"
1:35 min

Allt fler människor dör av narkotika. Bara under förra året dog 590 personer i Sverige - 17 av dom i Gävleborg.

Men trots det tycks inställningen till narkotika vara mer liberal än tidigare bland unga. Det visar en dokumentär som P4 Gävleborg gjort, där två reportrar reste runt under en helgkväll och pratade med unga om droger.

15.00 sänds hela dokumentären "En kväll på stan" och följs sedan av debatt i studion!

– Jag tror att alkohol är en större drog än grönt. Spice kanske är värre, men alkohol är en stor drog också. Hur många har inte dött av alkohol? Det är inte så många som har dött av grönt eller brunt, säger Sonja Söderlund från Gävle.

Trots att Sonja Söderlund från Gävle själv är motståndare till droger och aldrig har testat, så är hennes resonemang typiskt för många unga som växer upp. Inställningen till narkotika blir allt mer liberal och många unga försvarar sitt bruk av narkotika med att alkoholemn skördar fler offer. Linda Almqvist jobbar som fältassistent på en ungdomsgård i Söderhamn och bekräftar bilden:

– Man tror inte att det är lika farligt längre. Tillgängligheten gör att du lätt kan klicka via nätet utan att du behöver legitimera dig och hämta ut utan problem, säger Linda Almqvist.

Men det finns också dom som har en motsatt uppfattning, exempelvis Sonja Söderlunds kompis Anna Westberg från Gävle:

– Jag som har provat droger känner absolut inte likadant. När jag tog första gången var det som att bli överkörd av en buss.

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".