Spice har blivit en vanlig ungdomsdrog under de senaste åren. Foto: Hasse Holmberg, Adam Ihse, TT.
#knarklan

Möt ungdomarna som tar spice

Del 1. "Jag testade en gång. Dagen efter köpte jag ..."
5:46 min

Bakom medierapporteringen om spice finns de unga. De som får sina liv förstörda av ett lagligt knark. P4 Gävleborg har träffat några av dem som missbrukar drogen.

På fritidsgården Helges i Andersberg i Gävle spelar ungdomarna biljard, kort och dator den här onsdagskvällen.

Här finns tre vänner i 18-årsåldern, som alla har missbrukat den syntetiska drogen spice. De minns alla första gången väl.

– En kompis kom till mig och sa att han hade en drog som jag kunde få testa. Jag testade en gång. Dagen efter köpte jag, jag köper och köper ... Det höll på så där i fyra-fem månader.

Ronya Fredriksson jobbar inom Arbetsförmedlingen i Gävles projekt Unga In. Hon hjälper utsatta ungdomar till en sysselsättning. Men hon hade lika gärna själv kunnat vara en av ungdomarna. Redan som 14-åring provade hon spice för första gången.

– Det var första gången jag kom i kontakt något som är narkotika. Några killkompisar kom till mig på en fest och sa att de hittat en skitcool grej. Jag visste inte så mycket om spice då, det jag visste var att det inte var olagligt, berättar hon.

De tre killarna i 18-årsåldern på fritidsgården har tydligt märkt av att de sorters spice som finns nu är helt annorlunda mot de sorter som fanns tidigare.

– Det är inte samma spice. De säger att det kanske är sju gånger starkare, säger en annan av dem.  

De tre vännerna på fritidsgården har rökt cannabis, hasch och spice. Men ofta valde de spice för att det var billigare.

– Spice kostade 300 kronor för fem gram, gröning (cannabis reds. anmärkning) kostade 600 kronor för fem gram, berättar en av killarna.

En av killarna fick ryckningar i benen under flera dagars tid efter en joint. En annan träffade en vän bara timmar innan vännen rökte spice och hamnade på Gävle sjukhus.

David Ahlsköld, som jobbar för kamratföreningen Unga Kris i Gävle, vittnar om stora abstinensbesvär när han försökte sluta med drogen förra sommaren.

– Jag har aldrig tagit någon drog som är så fysiskt beroendeframkallande och ställt till livet så mycket som spice. Jag blev helt socialt isolerad och klickade folk när de ringde, berättar han.

De tre killarna på fritidsgården i Andersberg berättar att de nu har slutat ta droger.

– Jag har varit nykter i tre månader nu. Jag kommer att fortsätta med det. Jag kommer inte dricka, inte röka någonting. Jag har fått nog av det. Jag vill säga till alla ungdomar: håll inte på med droger. Det är det mest fucked up du kan göra, säger en av killarna.

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".