1 av 4
Redo att möta ebolapatient. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 4
Susanne Högberg, utbildningsledare Landstingets Kliniskt träningscenter håller i ebolaundervisningen för sjukvårdsanställda. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
3 av 4
Elisabeth Gahn får hjälp att klä på sig skyddskläder av Ia Sundin, kliniskt träningscenter. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
4 av 4
Munskydd är viktigt. Just den här modellen används endast under övningen. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Sjukvårdsanställda får ebolautbildning

Elisabeth Gahn: Är jättebra att få en uppdatering
1:37 min

Just nu genomför landstinget en ebolautbildning. Den riktar sig till sjuvårdspersonal vid akut- och jourmottagningar, ambulans och intensivvård på sjukhusen i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs.

– De har fått en teoretisk genomgång hur ebola ser ut och hur det smittar och hur vi som personal ska göra när vi möter de här människorna, säger Susanne Högberg, utbildningsledare på Landstingets Kliniskt träningscenter.

Ebolaviruset smittar genom kontakt av blod, saliv, kräkningar, avföring, urin och sädesvätska.

Sannolikheten för att ebolasmitta kommer till Gävleborg är inte hög men utbildningen ökar insikten om kontaksmitta och den kunskapen kan användas vid andra tillfällen menar Susanne Högberg.

– Vi har tyvärr alldeles för mycket vårdskador i Sverige i dag. Drygt hundra tusen patienter per år som skadas i vården och den största andelen är faktiskt vårdrelaterade infektioner så det här kan även bidra till att få ned det också.

Utbildningen innehåller både teori och praktisk övning hur man klär på och klär av skyddskläder. Sjukvårdsanställda ska vara säker på att man gör det på rätt sätt och veta hur man undviker att smitta sig själv och andra.

Sjuksköterskan Elisabeth Gahn som arbetar på Aleris i Bollnäs tycker det är bra att få en praktisk övning.

– Ja det finns ju andra sjukdomar som smittar och även om man inte använder samma utrustning så är det jättebra att få en uppdatering och tänka till och öva rent praktiskt är jättebra. 

Elisabeth Gahn får hjälp att klä på sig gummistövlar, dubbla handskar, skyddsrock, förkläde, munskydd, huva och ett plastvisir.

– Det är varmt och otympligt.

Hur skulle det vara att arbeta så här en längre tid?

– Det skulle gå bra det känns ju tryggt också. Det är ju det som är fördelen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".