Lös travhäst på vägen i Bollnäs

Mathias Gustavsson, sportchef: "Både häst och kusk verkar ha klarat sig bra"
2:08 min

En häst som skulle vara med på lunchtravet i Bollnäs i dag skenade plötsligt iväg över ett staket, genom en grind och hamnade mitt ute bland trafiken på riksväg 50 - utan kusk.

Mathias Gustavsson är sportchef på Trav Gävleborg och berättar mer:

– Det var inför dagens andra lopp. Hästarna skulle göra klart inför provstarterna när en av hästarna började slå. Kusken slängde sig av sulkyn för att undvika att få en spark och det gjorde att hästen skenade runt på banan några varv. Sedan forcerade den olyckligtvis grindarna ut mot vägen.

Den sprang alltså ut på riksväg 50 bland trafiken, på väg mot Bollnäs?

– Ja, informationen jag fått är att hästen var på väg förbi Sävstaås ned mot centrum. Det var tur i oturen att en av tränarna som kom från Gävle uppmärksammade hästen på väg till tävlingarna. Hon hoppade ur bilen och fick tag på hästen och lyckades fånga in den.

Hur mår hästen?

– Den har fått en del skrubbsår och har fått penecillinbehandling nu efteråt. Vad vi kan se utifrån verkar både häst och kusk ha klarat sig bra. Det är inga allvarliga skador med i bilden.

Egentligen ska väl inte en häst kunna ta sig ut från travet på det här viset?

– Det är väldigt olyckligt. Vi har ju säkerhetsrutiner när det blir olyckor och dom har vi följt i det här fallet, ändå har hästen lyckats forcera grindarna som vi har. Tyvärr, säger Mathias Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".