Allt fler dör med behandlingsmediciner i kroppen, dessutom ökar läckaget av narkotikaklassade läkemedel från svensk sjukvård. Foto: cosmo flash
#knarklan webbexklusivt

Forskare: Majoriteten av patienterna har sålt eller delat med sig av sin medicin

4:50 min

En ny forskarstudie visar att det finns ett oroande samband mellan ett ökande antal narkotikarelaterade dödsfall och behandlingsmediciner som läcker ut från sjukvårdens behandlingar av heroinmissbrukare, så kallade substitutionsbehandlingar.

Det finns ett oroande samband mellan de senaste årens ökande antal narkotikarelaterade dödsfall och medicinerna metadon och subutex som läcker ut från sjukvårdens substitutionsbehandlingar av heroinmissbrukare.

Den slutsatsen drar forskare i en rykande färsk, ännu inte publicerad vetenskaplig studie av elva substitutionsprogram i södra Sverige.

Det är Björn Johnson, docent i socialt arbete vid Malmö Högskola som just blivit klar med sitt forskningsprojekt Läckage, ett första försök att kartlägga hur mycket av behandlingsprogrammens  narkotikaklassade mediciner som läcker ut till den illegala knarkmarknaden.

– Vi har gjort intervjuer med 400 patienter och även undersökt användningen av medicinerna utanför programmen, berättar han.

Majoriteten läcker ut 

Eftersom forskarstudien ännu inte har publicerats, vill Björn Johnson inte avslöja exakta siffror. Men han kan likväl ge ett besked om det länge omdiskuterade läckaget från substitutionsbehandlingarna.

– Det är en klar majoritet av patienterna som någon gång delat med sig av eller sålt sin medicin, de flesta i liten skala. Sedan finns det också en betydande minoritet som gjort det den senaste månaden, men fortfarande få som gjort det i större skala.

Av detta drar Björn Johnson slutsatsen att den illegala marknaden för de narkotikaklassade substitutionsmedicinerna utgörs av väldigt många källor som var och en förser knarkmarknaden med små mängder droger vardera.

Det är både patienter som har förtroendet att själva ansvara för sina mediciner och de som dagligen måste inta dem under kontroll på mottagningarna som ägnar sig åt den här droghandeln, berättar Björn Johnson.

– Vi har kunnat slå fast att den viktigaste riskfaktorn är patienter som fortfarande använder illegala droger och sådana som fortfarande inte har lyckats lämna sin tidigare missbruksmiljö och kriminella livsstil, säger han.

Björn Johnson bedömer att den svarta marknaden för substitutionsmedicinerna är så stor att särskilt metadon även måste smugglas in från utlandet. I Skåne är införseln från Danmark stor, medan andra delar av landet klarar sig med det som skrivs ut från sjukvården:

– Våra intervjuer visar att sättet att få tag på drogerna varierar mellan orterna, säger han.

Fler dör med medicinerna i kroppen

Sedan 2010 är de människor som dör med programmens mediciner metadon och subutex i kroppen fler än de som dör med heroin i kroppen, men Björn Johnson tycker inte att hans studie kan ge entydiga svar på vad det beror på:

– Det vi kan konstatera är att blandmissbruket har ökat och att metadon och buprenorfin är potenta och svårdoserade läkemedel. Samtidigt bryts de ned långsamt i kroppen och kan därför hittas hos döda utan att de haft något med dödsorsaken att göra. Det ökande antalet narkotikarelaterade dödsfall kan alltså bero på flera olika samverkande faktorer, säger han.

Därför kan Björn Johnson inte heller avfärda misstanken att det kan finnas ett samband mellan de senaste årens utvidgning av substitutionsprogrammen och den samtidiga ökningen av narkotikarelaterade dödsfall.

– Något slags samband finns det och självklart är det oroande att antalet dödsfall där substitutionsmedicinarna ingår ökar! Det behövs en bättre analys av vad de här dödsfallen beror på, säger han.

Stora kunskapsluckor

Björn Johnson kommande forskningsprojekt syftar till att fylla igen kunskapsluckor om det ökande antalet narkotikarelaterade dödsfall.

– Forskningen handlar om personer som avlider med behandlingsmediciner i kroppen, vi kommer att undersöka hur den sociala situationen ser ut för de avlidna. Vi undersöker samtliga dödsfall i Skåne med dessa preparaten inblandade under ett antal år, för att försöka hitta svaret på varför man dör.

Björn Johnson menar att vi vet för lite om ämnet.

– Det har funnits väldigt lite forskning om detta både i Sverige och internationellt. Tyvärr!

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista