Foto: TT

De är mäktigast i Sverige

Vem har egentligen störst politisk makt över medborgarna? Fokus ger svaret i sin årliga lista över de 100 mäktigaste personerna i Sverige

Förstaplatsen är tilldelad Stefan Löfven, Sveriges statsminister. Trots Löfvens minoritetsregering och ovisshet kring den kommande budgetomröstningen är Löfvens ”maktställning odiskutabel”, enligt Fokus. Löfven klättrar från en tredjeplats på förra årets lista.

Förre statsministern, Fredrik Reinfeldt har hållit sig undan rampljuset sedan valförlusten i september. Det märks tydligt på listan där han rasar från andraplats till plats 42.

Bland den 25 mäktigaste är kvinnorna klart underrepresenterade. Bara sju är kvinnor. Högst av dem hittar vi finansminister Magdalena Andersson. Enligt motiveringen har ”få finansministrar en meritförtäckning som passar bättre för jobbet.

Anna Kinberg Batra, som har seglat upp som en storfavorit till posten som Moderaternas nya partiledare, tar plats sju på listan.

Förvånande är kanske att Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt med en tredjeplats på listan tar plats före båda miljöpartisterna Gustav Fridolin och Åsa Romson (plats sex och nio) som ju numera sitter i regeringen. Sjöstedt ”lyckas krama maximalt ur sitt lilla väljarstöd”, skriver Fokus.

Topp tio på listan domineras av politiker, med undantag för Riksbankchefen Stefan Ingves på fjärde plats och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson på åttonde plats.

Fokus har haft 250 namn från början som de har betygsatt för att vaska fram de 100 mäktigaste.  Det handlar om makt att påverka genom politien vilket kan förklara att hela listan också kryllar av just politiker, politiska tjänstemän  myndighetstoppar och  fackordföranden.

Näringslivet hittar vi först på elfte plats där Marcus Wallenberg som är styrelseordförande i SEB och Saab sitter. Först på plats 46 finns en medieperson och då handlar det om Aftonbladets politiske chefredaktör Karin Pettersson.

Om man vill hitta mäktiga personer utanför de traditionella maktkorridorerna får man ta sig ner till plats 78 på listan som innehas av komikern Soran Ismail som enligt Fokus är ”de facto-ledaren för den antirasistiska våg som format svensk politik det senasta året.

Topp tio mäktigaste i Sverige

1. Stefan Löfven (S) - Statsminister
2. Magdalena Andersson (S) - Finansminister
3. Jonas Sjöstedt (V) - Partiledare
4. Stefan Ingves - Riksbankchef
5. Jimmie Åkesson (SD) - Tjänstledig partiledare
6. Gustav Fridolin (MP) - Utbildningsminister
7. Anna Kinberg Batra (M) - Gruppledare
8. Karl-Petter -Thorwaldsson - Ordförande LO
9. Åsa Romson (MP) - Klimat- och miljöminister, vice statsminister
10. Annie Lööf (C) - Partiledare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".