1 av 2
Mats Wiberg visar de uppgifter som visar att utlämningarna inte alls varit hemliga. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio
2 av 2
Mats Wiberg tar fram uppgifter som visar att deporteringarna av ryska krigsfångar inte var hemliga. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio

Deporteringarna från Gävle var inte okända

Ryssutlämningar
1:11 min

I går berättade vi om hemliga utlämningar av ryska krigsfångar från Gävle hamn på 40-talet, som Sten Losenberg skriver om i sin nyutkomna bok "Livsöden i krig". Nu har det visat sig att deporteringarna inte alls var okända.

I går berättade P4 Gävleborg om hemliga utlämningar av ryska krigsfångar från Gävle hamn på 40-talet, som Sten Losenberg skriver om i sin nyutkomna bok "Livsöden i krig".

Men nu visar det sig att deporteringarna inte alls var okända. Det berättar Mats Wiberg i Gävle som ägnar en stor del av sin tid åt lokalhistoria.

– Det kan inte ha varit okänt. För det första finns bilder som publicerats i tidningarna, dessutom skriver Gefle Dagblad den 6 juni 1945 om händelsen.

Mats Wiberg visar gamla årsböcker som GefleDagblad gett ut genom åren med stora nyhetshändelser. Och de kan man tydligt läsa om de 24 000 ryska krigsfångar som passerade genom Gävle och med båtar fördes vidare ut ur landet efter andra värlskriget.

Att 91-åriga Sten Losenberg i sin nyutgivna bok "Livsöden i krig" skriver att detta tidigare inte varit känt kan inte Mats Wiberg förstå, eftersom han själv bidragit med fakta till boken.

– I det här fallet har jag skickat upp de här uppgifterna till honom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".