Patrik Stenvard (M) och Per-Åke Fredriksson (FP) menar att det inte blir något samstyre mellan Alliansen och de röd-gröna partierna i Gävle kommun. Foto: Staffan Mälstam/SR

Patrik Stenvard (M): Förhandlingarna har strandat

Patrik Stenvard (M): "Vi kan se att man inte är beredd att dela makten"
1:35 min

I eftermiddag väntas en ny majoritet presenteras som ska styra Gävle kommun de kommande fyra åren. Enligt Patrik Stenvard (M), som varit med och förhandlat, kommer det inte att bli något samarbete mellan Alliansen och de röd-gröna partierna.

– Vi har diskuterat de sista veckorna om hur vi ska hitta en lösning för kommunen. I dag har vi konstaterat att vi står alldeles för långt ifrån varandra, så det är inte värt att fortsätta förhandla mellan de röd-gröna och Alliansen längre, säger Patrik Stenvard.

Vad innebär det?

– Det får vi se, men det innebär i alla fall att vi inte kommer att ha någon form av samstyre med de röd-gröna. Vi fortsätter vår processen och går fram med vårt minoritetsförslag. Vi stänger inga dörrar, men lösningen att samarbeta mellan de röd-gröna som helhet och Alliansen, där ser vi inte att det går att komma längre.

Vad är det som varit så svårt att komma överens om?

– Det är ett helt paket. Det handlar både om politiken och hur man fördelar makten. Vi kan se att man inte är beredd att dela makten mellan Alliansen och de röd-gröna. De röd-gröna vill fortsätta att styra som man alltid ha gjort och hoppas att vi ska backa upp det, men det gör vi inte, säger Patrik Stenvard (M).

Men innebär inte det här att det är Sverigedemokraterna som får avgöra varje fråga i Gävle kommun, eftersom det partiet är vågmästare?

– Det är för tidigt att säga i det här skedet. Vi kommer att göra valen i december förmodligen och får se om vi kommit till någon lösning då. Vi har fortfarande dörren öppen för att föra samtal med andra partier.

Vad skulle ni vilja ha för att backa upp eller släppa fram ett röd-grönt styre i Gävle kommun?

– Det är två ungefär lika stora block och då tycker vi att vi ska dela lika på makten. Det handlar om bland annat ordförandeposter i våra nämnder. Vi ser att vi delar nämnderna lika, dom styr hälften och vi styr hälften. Sedan får vi försöka hitta gemensamma lösningar inför fullmäktige, vilket jag tror hade varit fullt möjligt att komma fram till.

Texten uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".