1 av 2
Stortorget, Gävle. Foto: Linnéa Forss/Sveriges Radio
2 av 2
Spice i olika former. Foto: Polisen.
#knarklan

Gävleborna om spice

"Hon sa att hon kunde dött av det"
3:19 min

P4 Gävleborg har pratat med Gävlebor om drogen spice. Både ungdomar och äldre kommer till tals när vi undrar: "Vad tänker du när du hör spice"?

Spice, drogen som oftast inte är olaglig, har fått en ökad spridning bland länets unga. Förutom vissa bieffekter kan överdoseringar även sluta med dödlig utgång. Vi började prata med ungdomar mellan 15-30 år, intervjupersonerna är anonyma.

Vad tänker du när du hör spice?

– Jag känner en tjej som tog det och ångrade sig. Hon sa att hon kunde ha dött av det. Hon mådde illa och orkade inte mer så hon bestämde sig för att sluta.

Vet du hur hon hade fått tag i det?

– Hennes kompisar hade sagt åt henne att testa så hon har tagit och blivit beroende.

Hur svårt är det att säga nej om någon erbjuder?

– Jag vill inte bli beroende, från spice blir det någonting annat och så vidare, säger den 15-åriga Gävlebon.

Många vill se att spice blir olagligt, med polisen som leder arbetet mot drogen. Andra tycker att föräldrarna har det yttersta ansvaret att informera om farorna. Men även där kan informationen vara bristfällig. Vad tänker de som själva har barn om spridningen och har de kommit i kontakt med drogen?

– Ja, genom alla dom här rapporteringarna om överdosering och dödsfall, säger en förälder på stan.

Vilka är dina reaktioner om nyheterna?

– Det är gräsligt att det är så lättåtkomligt och att det tydligen inte hjälper med rapporteringarna om dödsfallet. Tyvärr är det väl så med ungdomar. Dom vill prova på ändå, och tror att dom är odödliga.

Har du själv barn?  

– Ja, 21 är hon. Men hon har nog kommit över det här med att testa. Så det är jag säker på att hon aldrig gjort. Hon tycker det är lika otäckt som jag.

Lyssna på enkäterna i sin helhet för fler röster om spice.

Hur ska man hantera problemen med spice? Diskutera gärna i kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".