Spice i olika former. Foto: Polisen.
#knarklan

Nästan ingen döms för spice

Nästan ingen döms för spice
1:41 min

Polisens tillslag av spice är många, den syntetiska drogen är den snabbast växande ungdomsdrogen. Men det syns inte i narkotikadomarna - bara två domar behandlar spice i Gävleborgs län hittills i år.

Den syntetiska drogen spice är en av de snabbast växande ungdomsdrogerna i landet. Det syns i polisens beslag av drogen i Gävleborg, men inte i domarna.

Bara ett fåtal personer har dömts för brott kopplade till spice så här långt under 2014. Det visar P4 Gävleborgs granskning.

18-årige Mahmoud i Gävle förklarar varför att han och hans vänner valt att ta den syntetiska drogen:

– Jag tror att de flesta inte vill torska för THC. Därför röker de, plus att det är billigare.

P4 Gävleborg har gått igenom samtliga domar i Gävleborg hittills under året där narkotika finns inblandad. Drogen spice, som tapetserar löpsedlarna och finns bara ett knapptryck bort via nätet, har vi bara hittat omnämd två gånger.

Samtidigt gjordes, enligt polisens egen statistik över beslag som P4 Gävleborg tagit del av, minst ett tjugotal beslag av drogen förra året.

Narkotikapolisen Mattias Nilsson känner igen sig i verkligheten att beslagen är många fler än domarna.

– Det beror på att de som säljer ändrar lite i molekylerna så att det blir lagligt. Lagstiftningen hänger inte med. Det händer att vi tar narkotikaklassad spice, men till största delen är den spice vi tar inte narkotikaklassad, säger han.

Socionomerna Angelica Persson och Annika Molander i Gävle vittnar om att mycket färre av drogtesterna som de gör på ungdomar gav utslag i våras.

– Och ungdomen kanske tänker, haha, där klarade jag mig. Men samtidigt, vem var det som klarade sig och hur kommer det att bli? Ju tidigare vi kan komma in, ju bättre är det för dem själva.

18-årige Mahmoud i Gävle är en av de unga som lyckats ta sig ur sitt missbruk utan hjälp från socialtjänsten. I dag ångrar han sitt missbruk.

– Dumt gjort, jag slösade min tid. Det är bara att sluta med det tycker jag.

Mahmoud heter egentligen någonting annat.

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".