Flera gripna i stort tillslag mot knarkhandel

Svensk polis har deltagit i en stor internationell aktion mot sajter som säljer droger och vapen på nätet. Över 400 sajter har stängts ner – bland dem en svensk sajt. Två svenskar sitter nu häktade misstänkta för grovt narkotikabrott

Under onsdagen deltog svensk polis i en stort internationellt samarbete med bland annat amerikanska FBI, Europol och totalt 16 europeiska länder, där man slog till mot sajter på internet som sålt droger och bland annat vapen öppet.

– Det här var en lyckad operation. Vi har gjort en väldigt brett tillslag och det bygger på internationell samverkan. I Sverige har både polis och åklagare varit med på det här. Det är 400 marknadsplatser som saluför narkotika på nätet som vi har kunnat stänga, säger Sören Clerton på Rikskriminalpolisen, som varit med och samordnat insatsen för svensk del, till Ekot. 

Stora beslag av Bitcoins, en elektronisk valuta, kontanter och narkotika har även gjort.

Bitcoins till ett värde av 7 miljoner kronor har beslagtagits, och kontanter, narkotika, guld och silver för 1,6 miljoner kronor. 

Sajterna har använts sig av nätverket Tor, som gör användarna anonyma, och har handlat med den elektronisk valuta som Bitcoin, för inte bli upptäckta.

Den svenska sajten Flugsvamp var en av sidorna som stängdes ner.

– Den sajten har vänt sig speciellt mot den svenska marknaden. Den startade under året och ha ökat sedan dess. När vi stängde den fanns det 900 annonser för narkotika där. Det är samtidigt många ungdomar som lockas av det här, vilket man även kan se i bakgrund av den debatt om Spice vi haft, säger Sören Clerton på Rikskriminalpolisen.

I insatsen så grep totalt 17 personer internationell. Två svenskar sitter även häktade sedan i måndags misstänkta för grovt narkotikabrott. 

– Det finns en pågående förundersökning mot två svenskar som greps tidigare i en Stockholmsförort, säger Katrin Rudström, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren.   

Polisen kommer nu även gå vidare och försöka att spåra köpare av droger på sajterna.

– Vi kommer försöka att ta reda på så mycket information som möjligt. Det är samtidigt viktigt att visa att man inte går säker, många har levt i tron att de köpt och sålt droger anonymt, men vi visar nu att vi kan komma åt dem, säger Sören Clerton.

En av sajterna som stängdes ner av FBI var Silk Road 2.0, en av de absolut största marknadsplatserna på nätet, med över 100 000 användare, för droger och olagliga varor. En av huvudmännen bakom sajten greps även av polis.

Tillslag mot knarkhandeln på nätet:

Fakta/droger som såldes på Flugsvamp: 
Heroin, Amfetamin, Kokain, Metamfetamin, Spice, Hasch, Marijuana, Crystal meth , olika narkotikaklassade läkemedel mm.

Fakta/länder som deltagit i operationen
Bulgarien, Tjeckien, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Rumänien, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien och USA.

Källa: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".