1 av 2
Livet har ljusnat för Linda Östlund efter flera år av själskadebeteende och psykisk ohälsa. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 2
Armarna är fulla av ärr efter att Linda Östlund skurit sig med rakblad för att döva smärtan. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

"Rakbladet blev min bäste vän"

Linda Östlund: Rakbladet blev min bäste vän
1:44 min

När Linda Östlund i Arbrå var 20 fick hon diagnosen borderline. Hon levde ett destruktivt liv med alkohol och skar sig själv, men i dag vid 32 års ålder är livet helt förändrat.

Lyssna på hela intervjun med Linda Östlund längst ned på sidan!

Under sju års tid var Linda Östlund intagen inom psykiatrin och blev kraftigt medicinerad, något hon är kritisk till i dag.

– Du måste ha något mer än bara mediciner för att må bra.

Vad menar du med mer än mediciner?

– Alltså samtal, att få bearbeta känslorna du har i dig.

Linda Östlund upplever att det aldrig var någon som frågade varför hon mådde så dåligt.

Själv tror hon att den utlösande faktorn var när hon var elva år och blev sexuellt utnyttjad av tre killar som gick på högstadiet.

Det var en upplevelse som hon inte vågade berätta om för någon. Det blev starten på ett destruktivt liv. Hon dövade smärtan med alkohol och skar sig själv med rakblad.

– Rakbladet blev min bäste vän. Jag sov med det under huvudkudden och hade den i telefonen, bakom skalet. Jag hade den i snusdosan. Jag hade den i plånboken.

Efter fler års tid med psykisk ohälsa, och flera självmordsförsök, kom vändningen för ungefär fyra år sedan när Linda Östlund bodde på Bollnäs boendekooperativ.

Hon slutade med sina mediciner och flyttade till egen lägenhet, har nu en daglig sysselsättning på Röda Korset i Arbrå och ska börja föreläsa om sitt liv.

– Jag vill kunna hjälpa någon annan med samma problem, psykisk ohälsa. Och psykisk ohälsa i sig är ett jätteämne som behöver lyftas fram mer där människor får möta människor som har tagit sig ur en psykisk ohälsa. Jag kan inte hjälpa alla, men kan jag hjälpa en så är jag nöjd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".