Dagmara Hälsing och Maria G Nilsson ser fram i mot utställningen i Riksdagshuset. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Fotoutställning från Edsbyn till Riksdagshuset

Dagmara Hälsing: Vi är väldigt glada
1:29 min

Fotoutställningen "Vi är Ovanåkersbor" kommer att ställas ut i Riksdagshuset. Det blev klart nu i veckan. Utställningen som vill visa att alla som bor i kommunen är Ovanåkersbor, oavsett var i från man kommer, ställs ut i Stockholm under vecka 50. 

– Det känns overkligt. Vi är väldigt glada och väldigt stolta. Det här trodde vi aldrig det fanns inte ens i våra tankar, säger Dagmara Hälsing platsansvarig på Aktivitetshuset i Edsbyn som tagit initiativet till projektet.

Utställningen "Vi är Ovanåkersbor" består av 27 porträtt av människor från världens alla hörn som nyligen kommit till Edsbyn. Till varje bild finns också en text där personen på porträttet berättar om sina första intryck av Sverige.

Syftet med utställningen är att minska fördomar och att öka förståelsen för de flyktingar som kommer till Sverige.

Utställningen har under en tid vandrat runt i Ovanåkers kommun och nu ska den alltså också visas upp i Riksdagshuset.

– Jag blir så himla, himla glad. För det viktiga i det här är budskapet. Att vi alla måste försöka ta hand om alla som vill flytta hit. Det är jätteviktigt, berättar fotografen Maria G Nilsson.

Utställningen "Vi är Ovanåkersbor" kommer hänga i ett rum precis utanför plenisalen i Riksdagshuset. Så det är många som kommer kunna ta del av den.  

– Alla som ska in i plenisalen kommer passera våran utställning. Det är jättespännande, säger Maria G Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".