Richard Carlsson (SD) under P4 Gävleborgs valdebatt i Gävle. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio

SD om maktspelet i Gävle

Richard Carlsson: Vi ska göra det bästa av situationen
1:51 min

Förhandlingarna om makten i Gävle kommun bröt ju samman på fredagen. Nu kommer båda blocken istället att lägga fram varsitt förslag på hur styret ska se ut i Gävle kommun, och sedan får politikerna rösta om det i fullmäktige där Sverigedemokraterna är vågmästare - något som Sverigedemokraternas gruppledare i Gävle Richard Carlsson har delade känslor inför.

– Vi hade ju helst sett att vi hade fått till konstruktiva samtal med ett eller båda blocken, men nu är läget som det är och vi ska självklart göra det bästa av den här situationen där vi är vågmästare, säger Sverigedemokraternas gruppledare i Gävle Richard Carlsson.

Blev du förvånad över att de inte kom överens?

– Nej, det kan jag inte påstå att jag blev.

Hur kommer ni inom Sverigedemokraterna utnyttja det här läget då?

– Ja, vi kommer ju att titta från förslag till förslag vad som är den bästa politiken och utgå från det när vi ska rösta.

Så du kan inte säga nu om ni kommer att rösta till förmån för alliansen eller de rödgröna när till exempel posterna ska fördelas mellan partierna?

– Nej, det kan jag inte säga i dag, säger Sverigedemokraternas gruppledare i Gävle Richard Carlsson.

Varken de rödgröna partierna eller alliansen har egen majoritet i fullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".