1 av 2
"Vi har inte samma åsikter", säger Centerns förhandlare, det tidigare kommunalrådet Lennart Olsson. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
2 av 2
"Känslan jag fick var att dom lämnade oss", säger Folkpartiets gruppledare Magnus Ludvigsson. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio.

Kamp om oppositionsrådspost i Söderhamn - SD med i matchen

Olsson: Har inte samma åsikter
2:03 min

Kampen om oppositionsrådsplatsen har skapat en spricka bland de borgerliga partierna i Söderhamn.

Förhandlingarna har brutit samman och nu står Centerpartiet ensamt, medan Folkpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna samarbetar i den nya konstellationen Koalition för Söderhamn.

Osämjan gör också att Sverigedemokraterna är med i spelet om att få den prestigefyllda posten som oppositionsråd i Söderhamn.

– Vi har inte samma åsikter om vissa saker. Dom andra partierna vill diktera villkoren, säger Centerns förhandlare Lennart Olsson.

– Vi kom inte hem i förhandlingarna med dom. Känslan var att dom lämnade oss, säger Folkpartiets gruppledare Magnus Ludvigsson.

Klart på onsdag
15 december utses den nya kommunstyrelsen, men redan på onsdag ska det vara klart vilka konstellationer som ska samarbeta med varandra i fullmäktige. Och för allianspartierna som kämpade tillsammans i det val som dom rödgröna vann i Söderhamn, så har nu alltså förhandlingarna brutit samman.

– Oppositionen ska ha en plats och kan vi få den så är det bra, säger Magnus Ludvigsson som dock själv inte är beredd att bli oppositionsråd.

C samarbetat med två läger
Kanske spelar också historien in. Centerpartiet har spelat en aktiv roll under 2000-talet och förhandlaren Lennart Olsson har själv varit kommunalråd och regerat tillsammans med Socialdemokraterna under åtta år fram till 2010. Allt medan övriga partier i Koalition för Söderhamn har lång tradition av samarbete. Men enligt Lennart Olsson känns det inte som parterna pratar samma språk.

Ett par saker står dock tämligen klara inför onsdag:

De rödgröna partierna lär lägga ned sina röster så att oppositionspartierna själva får bestämma hur de vill bedriva sin oppositionspolitik.

SD chans på oppositionsrådsplats?
Det andra är att inget parti vill att Sverigedemokraterna får makt.

Men sprickan i alliansen öppnar för just det.

– Det kan absolut hända. De har samma chans som vi andra. Det är en risk, säger Ludvigsson.

Mandatförelningen är nu åtta lika för Sverigedemokraterna och den nya Koalition för Söderhamn och sju för Centerpartiet. Återstår hur pensionärspartiet, SPI, gör med sina med två mandat.

Lennart Olsson tror dock inte att SD får någon oppositionsrådspost:

– Nej, det ser jag ingen möjlighet till. Så kommer det inte att bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".