Spice har blivit en vanlig ungdomsdrog under de senaste åren. Foto: Hasse Holmberg, Adam Ihse, TT.
#knarklan

Fler samtal om spice till Giftinformationscentralen

Samtalen om spice ökar
1:43 min

Samtalen om spice till Giftinformationscentralen ökar markant. Flera orsaker kan ligga bakom ökningen - bland annat att drogen blivit populärare, att nya varianter når Sverige och att drogen kan innehålla farliga föroreningar.

– Det var som att röka en cigg fast den var lite flummig. Man var lite sinnesförändrad. Man kände sig lite fnittrig, lite glad. Som en glad nikokick skulle jag beskriva det, säger Maria som rökte spice första gången för fyra år sedan.

Till Giftinformationscentralen ringer både allmänhet och sjukvården för frågor om akuta förgiftningar. 2006, när drogen spice var ny i Sverige, fick Giftinformationscentralen in sex samtal om drogen.

I slutet av oktober i år hade det redan kommit in fler samtal än under hela 2013. 393 stycken hittills i år jämfört med 236 totalt förra året.

Flera orsaker kan ligga bakom det ökade antalet samtal, enligt Giftinformationscentralen. Bland annat att drogen blir populärare, att nya varianter av spice når Sverige och att drogen innehåller föroreningar.

I Gävleborg har ett tiotal överdoser skett bara under hösten. Det gör Gill Jönsson, samordnare vid socialtjänsten i Gävle, oroad.

– Ja, spice orsakar otroligt mycket problem. Det finns för lite forskning på det så vi vet inte hur det kommer att gå. Men vi ser vådan, i form av överdoser och att ungdomarna mår dåligt av det, både fysiskt och mentalt.

Maria i Gävle valde att sluta med narkotika i samband med att hon provade spice igen i somras.

– Jag tog ett bloss av det där och kände att världen rasade samman. Sedan låg jag ute på gatan och kommer inte ihåg så mycket mer. Jag var medvetslös, kunde inte prata och kräktes. Tre kompisar låg vak för att jag inte skulle dö eller kräkas och kvävas liksom. Jag är bara glad att jag klarade mig överhuvudtaget.

Maria heter egentligen någonting annat.

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".