Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson och Mattias Karlsson, partiets tillförordnade partiledare under Jimmie Åkessons sjukskrivning, medverkar på pressträffen. Foto: TT

Sverigedemokraternas skuggbudget

Sverigedemokraterna presenterade i dag sin skuggbudget. SD vill som väntat skära ner stort på utgifter som rör invandring och man vill bland annat satsa på småföretagare, på att förnya kärnkraften och på rätt till heltid för offentliganställda.

SD:s budgetförslag innehåller som väntat stora nedskärningar av utgifterna för invandring och en del av de pengarna vill partiet använda till att sänka kostnaderna för småföretagare, som Ekot rapporterade om i går.

Sverigedemokraterna anser att invandringen till Sverige kan minskas med 45 procent nästa år, och mot slutet av mandatperioden med 90 procent, jämfört med de beräkningar som ligger till grund för regeringens budget. 

Partiet vill ta bort den allmänna löneavgiften på mindre företag med upp till nio anställda, för att stimulera sysselsättningen. Kostnaden för detta beräknas till 24 miljarder. Partiet vill också mot slutet av mandatperioden ta bort skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer, vilket beräknas kosta 11 miljarder.

Men SD:s budget kommer inte att röstas igenom i riksdagen i december. Däremot har ju partiet sagt att de är beredda att rösta ner regeringens budget om de får en bättre politik med Alliansens budget, vilket skulle kunna utlösa en regeringskris. 

– Vi kommer ju att behöva analysera Alliansens budget i detalj och sedan får vi ta ställning och det blir alltså en helhetsbedömning. Det blir ingen enskild fråga som vi bryter ut och säger att det här kommer att vara avgörande utan det blir en helhetsbedömning, sa Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, till Ekot i går.

Alliansen presenterade sin skuggbudget tidigare i dag, och lovade i morse att inte bryta ut och stoppa delar av regeringens budget, som exempelvis traineejobben, som Alliansen kritiserat. Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg tror att beskedet är en taktisk bedömning från Alliansen.

– Det går så dåligt för den här regeringen att det är vettigare att jobba långsiktigt med att hålla ihop Alliansen och då är det inte taktiskt smartast att ta debatten om att tillsammans med Sverigedemokraterna stoppa en satsning, som dessutom är ganska liten, mot ungdomsarbetslöshet. Den riskerar man att förlora inför opinionen, säger Tomas Ramberg.

Julia Milder, Ekot: Hej och välkomna till Ekots direktrapportering om SD:s skuggbudget. Klockan 13.00 drar pressträffen igång.

12:31, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: SD:s skuggbudget innehåller stora nedskärningar av utgifter för invandring - partiet anser att invandringen till Sverige kan minskas med 45 procent nästa år och mot slutet av mandatperioden med 90 procent, som Ekot rapporterade om igår.

12:45, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: SD visar i sin skuggbudget att man vill lägga pengar på att sänka kostnader för småföretagare genom att slopa den allmänna löneavgiften för företag med upp till nio anställda. Man vill också sänka skatten för pensionärer, något som regeringen också vill.

12:48, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: Budgetomröstningen i december riskerar att bli en riktig rysare - det är ju inte SD:s budget som kommer röstas igenom i riksdagen, men partiet har sagt att man kan rösta ner regeringens budget om SD tycker att Alliansens skuggbudget ligger närmare SD:s politik. Det är därför intressant att se vilka likheter och skillnader det finns i de olika budgetförslagen.

12:52, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: Några av SD:s vallöften, förutom om sänkt pensionärsskatt också höjd a-kassa och mer pengar till äldreomsorgen, ligger nära regeringens budgetproposition. Men SD är till exempel kritiska till Löfvens traineejobb och man vill inte ha en till pappamånad eller höjda inkomstskatter.

12:57, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, inleder pressträffen.
- Jag vil prata om regeringens skattechock, man höjer skatten för de äldre, man trappar ner jobbskatteavdraget så att man får ännu högre marginalskatter och den här gruppen av människor kommer att ta ut andra förmåner än lön, man ser till att fler kommer att betala statlig skatt, man väljer också att straffbeskatta kärnkraften, vilket hotar varenda jobb inom den svenska basindustrin, säger Sjöstedt.

13:03, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: Sjöstedt är också kritisk bland annat till regeringens skattehöjning på snus.

13:04, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: Nu till invandringsfrågan. Kostnaden för migration och integration har ökat varje år, enligt Sjöstedt.
- I vår budget landar vi en besparing på 187,8 miljarder kronor, säger Sjöstedt.

13:08, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: SD vill återställa krogmomsen och arbetsgivaravgiften för unga, man vill också avskaff subventionen på etanol och höja gruvskatten på fem procent.

13:09, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: Nu tar Mattias Karlsson, t f partiledare, över.
- Den enskilt största satsningen vi gör är att avskafffa löneavgiften för företag på upp till nio anställda. Löneavgifterna är egentligen bara en ren skatt, säger Karlsson.

13:10, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: SD vill ta bort skatteskillnaderna mellan löntagare och pensionärer och man vill lägga 11 miljarder på rätt till heltid för offentliganställda. Man vill också utöka vårdplatser och genomföra ett vårdlyft för att höja kompetensen bland de anställda.

13:14, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: Vad gäller försvaret vill SD satsa bland annat genom att införa allmän värnplikt.

13:15, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: SD är kritiska till att regeringen vill använda bistånd till flyktingmottagande.
- Vi är kritiska till att regeringen finansierar den ökande masinvandringen genom att skriva av från biståndet, säger Mattias Karlsson.

13:16, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: SD vill också satsa på att förnya kärnkraften.

13:17, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: När det är dags för frågor på presskonferensen kommer Mattias Karlsson in på kostnader för anhöriginvandring.
- Anhöriginvandringen brukar bli nästan lika stor eller större än asylinvandringen, så även om regeringens och Alliansen tar höjd för en ökad invandring kommer deras budgetar att vara kraftigt underfinansierade.

13:21, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: Mattias Karlsson vill inte svara på hur de tänker kring huruvida de kommer att ställa sig bakom Alliansens budget. Vad gäller frågan om hur partiet tänkt få ner kostnaderna för invandring så snabbt pekar Karlsson på Danmark och säger att de fick ner sina kostnader snabbt efter en ändrad politik.

13:23, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: - Jag ser inte politiken som ett strategispel, vi har ett ansvar för våra väljare att föra den politik som är minst skadlig för Sverige, säger Mattias Karlsson.

13:25, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: Vad gäller Alliansens och regeringens siffror i respektive budget vad gäller invandring, säger Karlsson så här:
- Om deras siffror är exakt likadana är det inte en paramenter som kommer att ha en avgörande betydelse.
Karlsson säger att det handlar om en sammanlagd bedömning av respektive budget och nämner försvarspolitik och vård och omsorg som viktiga frågor för SD.

13:27, 10 November 2014

Julia Milder, Ekot: Om hur processen med att ta ställning till vilken budget man ska rösta för ska gå till:
- Vi som sysslar med budget ska sätta oss och analysera detta väldigt noga, sedan kommer vi att förbereda ett förslag. Man bör ha ett bra faktaunderlag innan man inleder en sådan dialog. Det kan vara så att vi pekar på för- och nackdelar i de olika budgetarna.
- Jag kan inte säga exakt under vilka former eller när vi kommer att presentera det här, säger Karlsson. Därmed är pressträffen slut.

13:30, 10 November 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".