Finansminister Magdalena Andersson (S) .Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Andersson: Goda förutsättningar få igenom budgeten

"Det följer praxis i riksdagen"
1:14 min

Efter att både Alliansen och Sverigedemokraterna presenterat sina respektive skuggbudgetar i dag vill SD fortfarande inte ge något besked om hur de tänker göra i budgetomröstningen i december. Partiet kan alltså fortfarande fälla regeringens budget, men finansminister Magdalena Andersson säger att det finns goda förutsättningar för regeringen att få igenom sin budget.

– Jag tror att vi har goda förutsättningar för att få igenom vår budget.

Varför tror du det?

– Det är det som följer praxis i riksdagen och dessutom finns det många bra förslag i budgeten, som sänkt skatt för pensionärer och höjda möjligheter för ungdomar att komma i arbete och utbildning.

Vad gör ni om ni inte får igenom budgeten?

– Det är en hypotetisk fråga än så länge.

Sverigedemokraternas besked om hur de tänker agera i budgetomröstningen i december dröjer, vilket bäddar för en riktig budgetrysare. SD har ju sagt att man kan rösta ner regeringens budget om SD tycker att Alliansens skuggbudget ligger närmare den egna politiken. Skulle SD fälla regeringens budget, skulle det leda till en regeringskris och eventuellt nyval.

Alliansen, som i förmiddags presenterade sin skuggbudget, gav i morse besked om att de inte kommer att bryta ut och stoppa delar av regeringens budget. Nu handlar det om att ställa hela regeringens budget mot Alliansens alternativ. Tidigare uttalanden från Folkpartiledaren Jan Björklund har gjort gällande att Alliansen kunnat tänka sig att stoppa enskilda förslag, men nu är alltså beskedet att budgetpraxis gäller.

– Jag är inte särskilt förvånad. Det som har varit uppe är traineejobben, och det är klart att när de borgerliga riksdagsledamöterna ska rösta i december, ska de trycka på knappen "ungdomar ska vara långtidsarbetslösa", eller på knappen "ungdomar ska ha utbildning och jobb"?, säger Magdalena Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".