Bo Ulfhielm i sitt kontor på Länsmuseet i Gävle. Foto: Oliver Bergman/Sveriges radio

Vrak daterat till 1600-talets mitt

Datering satt på skeppsvrak
1:12 min

Skeppsvraket som hittades på Åstön utanför Skeppshamn, Sundsvall i augusti har daterats till mitten av 1600-talet. Det är med stor möjlighet det Gävleskepp som ska ha förlist i närheten 1680.

Bo Ulfhielm jobbar på Länsmuseet i gävle och arbetade med vraket när det hittades i augusti. Arbetet kan återupptas nu då de prover för att datera skeppet har kommit tillbaka.

– Det vi har fått bekräftat nu är ju att skeppet är från 1600-talet, vi vet väldigt lite hur de fartygen såg ut. Vilket är lite konstigt då sjöfarten var otroligt viktig på den här tiden, säger Bo Ulfhielm.

Och det är det som arbetet nu kommer gå ut på, att pussla ihop ett helt skepp för att få fram bilden om hur liknande skepp från stormaktstidens början såg ut.
Men Bo Ulfhielm hoppas på ännu mer fynd som kan svara på andra saker från 1600-talets samtid.

– Under vatten kan man hitta andra saker än om man gräver på land. Så det kan vara spännande att fortsätta utforska vraket efter andra föremål. Det är bara några kvadratmeter på det här vraket som är undersökt, så det finns en hel del information kvar att hämta. det är jag säker på.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".