En av de langare som P4 Gävleborg varit i kontakt med berättar om affärerna från knarkets insida. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
En av de langare som P4 Gävleborg varit i kontakt med berättar om affärerna från knarkets insida. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
#knarklan

Får ut tabletter via sjukvården - langar vidare

Del 1. "Jag fick inte vara i fred en sekund, det var helt galet"
2:39 min

Det går att tjäna 100 000-tals kronor på försäljning av droger i Gävleborg. Två personer berättar nu hur de lurat oseriösa läkare att skriva ut narkotikaklassade läkemedel - piller som sedan enkelt säljs vidare till missbrukare.

Lyssna på del två längre ned i artikeln!

– Det var inga problem att sälja! Jag fick inte vara i fred en sekund, folk ringde, smsade och stoppade mig på stan. Det var helt galet.

Det har nu gått ett par år sedan den före detta knarklangaren slutade sälja droger. Han säger att han har haft med barn- och ungdomspsyk att göra i många år, att det varit stress och många andra saker som lett fram till att han fick narkotiska preparat utskrivna.

I vuxen ålder har han sedan dragit lögner för sjukvården om attt han inte kan komma in och hämta medicin så tätt, och så har han fått utskrivet för flera månader framåt.

– Första tiden fick jag utportionerat, men skötte man det där bra fick man ju hämta ut från Apoteket själv. Inte allt på en gång, men det var bara att dra en liten lögn så fick man för tre månader i stöten med sig hem. Det är 14 000 spänn i rena pengar, skattefritt.

Visst kan det finnas pengar att tjäna på narkotikaförsäljning. Men med en kriminell bana väntar också ett liv i ständig osäkerhet. Få langare klarar sig undan polisen i mindre städer, det menar langarna själva.

Och de personer som vi har varit i kontakt med vittnar också om trasiga liv i missbrukarkretsar. Ett leverne som kostar både vänner och familj.

– Jag har förlorat jättemånga riktiga vänner. Släkten har väl inte varit speciellt förtjust i vad man hållt på med. Man är undanskyfflad och jag förstår väl varför. Man har pissat på folk och det gör ont att man har skadat folk.

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".