Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Bertil Ericson/TT.

Allmänheten kan inte skyddas om ett haveri sker på Forsmark

"Samordningen av resurserna fungerade inte bra"
2:09 min

Om ett haveri skulle inträffa på Forsmarks kärnkraftverk så har samhället i dag inte en tillräckligt bra beredskap för att skydda allmänheten.

Det hävdar Strålsäkerhetsmyndigheten efter att en kritisk utvärdering gjorts av den stora haveriövningen i Uppsala län förra året.

Övningen visade att en så grundläggande sak som mätningen av strålningen i olika delar av länet inte fungerade. Det till följd av brister i ledning och samarbete, säger Jan Johansson, strålskyddsexpert på Strålsäkerhetsmyndigheten. 

– Samordningen av resurserna som länsstyrelsen förfogar över och dem som vi tillför nationellt fungerade inte bra. Det måste bli tydligare strukturer för hur det ska gå till i praktiken när vi ska arbeta tillsammans i en sån här händelse, säger Jan Johansson på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Bristerna konstateras i utvärderingen av den stora haveriövning som förra året hölls kring en simulerad kärnkraftsolycka på Forsmark. Länsstyrelsen i Uppsala kritiseras i utvärderingen för att inte ha skapat en tydlig ledning av samhällsinsatserna i en sådan situation.

Framför allt när det gäller hur mätningen av strålning ska samordnas mellan länsstyrelsens egen personal, Strålsäkerhetsmyndighetens personal och polisen, och det är en kritik som länsstyrelsen har tagit till sig, sa Stig Husin på länsstyrelsen i ett inslag i P4 Uppland häromdagen.

– Strålningsmätning utgör själva fundamentet för egentligen alla beslut som ska fattas om skyddsåtgärder, så den måste fungera. Och just den samordningen, hur man ska få de här att samverka i ett lag på ett effektivt och koordinerat sätt, det brast, sa Stig Husin.

Den kritiska utvärderingen av insatserna under haveriövningen har gjorts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och på Strålsäkerhetsmyndigheten stämmer man in i kritiken.

– Vår slutsats är densamma som i rapporten, säger Jan Johansson.

I utvärderingen beskrivs det som att Strålsäkerhetsmyndighetens personal närmast blev isolerad och knappt visste vad som hände.

Var det så illa?

– Ja, den beskrivningen är korrekt, det var så som personalen ute på plats upplevde situationen. Länsstyrelsen är ju huvudansvarig för detta, men det ligger egentligen på alla organisationer och givetvis även på oss att tillsammans med länsstyrelsen ta fram rutiner som fungerar.

Ser ni att förbättringar är på gång, om ett haveri skulle inträffa i dag på Forsmark?

– Det har skett vissa förbättringar sedan den här övningen, men vi är inte i mål än. Det är inte så bra som det ska vara. Det återstår hårt arbete både för länsstyrelsen och för oss innan vi är där man kan förvänta sig att vi ska vara, avslutar Jan Johansson, strålskyddsexpert på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".