Stig Eng (C) och Monica Olsson (S) formar majoritet för styre i kommunfullmäktige tillsammans med MP. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Stig Eng (C) och Monica Olsson (S) formar majoritet för styre i kommunfullmäktige tillsammans med MP. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

S, C och MP styr Nordanstig

1:15 min

Nordanstigs kommun kommer att fortsätta styras av en majoritet bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet under de kommande fyra åren. Vänsterpartiet valde att tacka nej till samarebte till nästa mandatperiod.

– Vi fortsätter som vi har gjort under den här mandatperioden men utan ett parti, säger Socialdemokraternas Monica Olsson.

Förra veckan meddelade Vänsterpartiet att de går i opposition för att det ger dem bättre möjlighet att driva sina frågor. Men S, C och MP lyckas ända skrapa ihop tillräckligt med mandat till att forma majoritet, om än svagare än tidigare.

Centerpartiet tappade två mandat senaste valet, och partiets Stig Eng kommer inte att fortsätta som kommunalråd tillsammans med Monica Olsson. Stig Eng tror att två kommunalrådsposter kan ha varit en orsak till Centerpartiets rösttapp:

– Det har varit väldigt omdiskuterat så vi har förslagit ett kommunalråd nu. Jag tror att väljarna såg det som en stor kostnad, fast det egentligen inte var någon speciell kostand med det hela.

Direkt efter valet sa Stig Eng att han inte skulle ha någon ledande roll framöver. Men nu har han tänkt om.

– Visst. Vi har ju jobbat utifrån att vi bör ha en majoritet som leder kommunen. Vi står inför stora ekonomiska utmaningar och där behöver vi naturligtvis både ha en majoritet men också breda lösningar med alla partier.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista