Bristen är stor på narkotikapoliser i Gävleborg. Foto: TT
1 av 2
Bristen är stor på narkotikapoliser i Gävleborg. Foto: TT
Oscar Thorén, före detta narkotikapolis i Hälsingland tror inte att det finns någon narkotikapolis kvar i området. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
2 av 2
Oscar Thorén, före detta narkotikapolis i Hälsingland tror inte att det finns någon narkotikapolis kvar i området. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
#knarklan

Akut brist på narkotikapoliser

Akut brist på narkotikapoliser i Gävleborg
1:51 min

Det är ont om narkotikapoliser i Gävleborg, i flera polisområden i länet finns det sedan april inte en enda polis som jobbar mot narkotikabrott.

P4 Gävleborgs granskning Knarklän kan visa att det just nu är mycket ont om narkotikapoliser i Gävleborg.

I norra polisområdet, som omfattar Hudiksvalls, Ljusdals och Nordanstigs kommuner, finns det sedan april inte någon polis alls som som jobbar mot narkotikabrott.

Det berättar den tidigare knarkspanaren Oscar Thorén vid polisen i Ljusdal.

– När jag började i början av 2013 så var vi fyra narkotikapoliser, men sedan har det minskat. Vi gick från fyra stycken till tre och sedan var vi bara två. Nu är ingen kvar.

Även i mellersta polisområdet, alltså Söderhamns och Ovanåkers kommuner, och det av drogen GHB hårt drabbade Bollnäs har narkotikapoliserna försvunnit berättar Oscar Thorén.

– Min bästa gissning är att det inte är någon som jobbar mot narkotikan i Hälsingland.

I södra polisområdet, som omfattar Gästriklands fyra kommuner, hittar vi slutligen Gävleborgs narkotikapolis. Droggruppen som består av två polismän; Anders Wiik och Mattias Nilsson.

– Vi är två narkotikapoliser här. Jag kan tycka att vi i dag är alldeles för få för att kunna göra någon skillnad.

Men narkotikapoliser vill kunna göra skillnad. Och Mattias Nilsson har märkbart svårt att dölja sin besvikelse över droggruppens knappa resurstilldelning.

– Man kan inte kalla två personer för en grupp, det är en duo. Två man i södra Gävleborg, det är absurt att tro att vi kan göra allting. Så ser verkligheten ut tyvärr.

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?

Relaterat

Mer om #knarklan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".