Annie Lööf i möte med Stefan Löfven
Centerpartiets partiledare, Annie Lööf. Foto: TT

Annie Lööf: vill inte ha nyval

"Förutsätter att Sverigedemokraterna sansar sig"
2:04 min

Centerledaren Annie Lööf förutsätter att Sverigedemokraterna inte stödjer Alliansens budgetmotion, och hon bedömer att ett eventuellt nyval skulle vara mycket olyckligt för Sverige. Det sade hon i dag vid en pressträff med journalister i riksdagen.

Det skulle skapa oerhörd turbulens om vi fick nyval här nu så kort efter det allmäna valet. Jag förutsätter att Sverigedemokraterna sansar sig, vill vara trovärdiga och seriösa, håller sig till regelverk och röstar på sin budget och inte på någons annans.

På vilket sätt skulle det skapa turbulens om de röstade på er budget?

 – Ja, om det blir så, vilket jag inte tror, så innebär det ju att Stefan löfven får avgå som statsminister och det blir en osäker tid framöver vem som ska styra och leda landet. Därför bedömer jag det som helt osannolikt att Sverigedemokraterna faktiskt använder detta. Då skulle de frångå praxis, frångå regelverk och framstå som djupt oseriösa, säger Centerledaren.

Annie Lööf fick frågor av riksdagsjorunalister under tisdagsförmiddagen. Hon beskrev att Centerpartiet nu har ett guldläge i oppositionen, där man till skillnad från Moderaterna inte behöver ägna dyrbart tid åt att ta fram ny partiledare. Nu ligger fokus på att jobba med sakpolitik.

Just nu pågår en eftervalsanalys i partiet, en ananlys som bland annat ska bena ut varför alliansen förlorade makten. Till viss del handlade det om att de rödgröna lyckades sätta verklighetsbilden säger Annie Lööf.

– Vi förlorade slaget om verklighetsbilden. Dels hade alliansen inte en verklighetsberättelse förrän alldeles för sent. Den kom egentligen inte förrän samma år som valet ägde rum. Den behövde komma mycket tidigare, säger Lööf och fortsätter:

– Sedan lyckades vi inte gemensamt i alliansen pressa tillbaka Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiets bild av valfriheten i välfärden, och slutligen tror jag att vi hade behövt göra fler reformer för att små företag skulle skapa jobb i hela landet. Vi hade ett högt reformtempo under första mandatpersioden 2006-2010. Vi lyckades inte växla om det till fler reformer för företag de sista åren.

Varför lyckades ni inte med det?

– Det tar både kraft och engagemang och tid att regera. Det vet vi alla som har suttit i regeringsställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".