2014, Nicklas Bäckström, Foto: TT
Hockey

Bäckströms friades – nu överklagas domen

Niklas Bäckström friades nyligen helt av det Internationella Ishockeyförbundets disciplinära kommitté efter det uppmärksammade positiva dopningstestet under OS i Sotji. Ett beslut som den internationella antidopningbyrån Wada nu överklagar.

Bäckström testades positivt för pseudoefedrin under OS, en substans som han hade fått i sig via en astmamedicin. IOK stängde av Bäckström från OS-finalen mot Kanada, men friade NHL-stjärnan från vidare bestraffning. IOK beslutade också att han skulle få behålla sin silvermedalj och i början av oktober valde även IIHF att släppa fallet helt.

Men enligt viasatsport.se väljer nu Wada att överklaga den friande domen till idrottens skiljedomstol (CAS). Beslutet bekräftas också i ett mejl till Viasatsport från Wadas kommunikationschef Ben Nichols.

”Beslutet att fria idrottaren har nyligen överklagats av Wada till CAS. Precis som i alla andra ärenden, av respekt för den rättsliga processen, kommer Wada inte att uttala sig i frågan innan dess att överklagandet har avslutats och CAS har kommit med ett beslut. Vi kan inte heller ge ett besked när CAS kommer att komma med ett beslut i frågan”, skriver Nichols.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".