Malin Jönsson Ahola, Tjejjouren Vilja i Sandviken. Foto: Linnéa Forss/Sveriges Radio
Malin Jönsson Ahola, Tjejjouren Vilja i Sandviken. Foto: Linnéa Forss/Sveriges Radio

Annons resulterade i tjejjour

"Alla som identifierar sig som tjej är välkommen"
3:13 min

Det hela började med en annons om att fler ideellt arbetande söktes till Kvinnojouren i Sandviken. Malin Jönsson Ahola var en av dem som nappade och ur en studiecirkel föddes idén om en tjejjour. Nu har Tjejjouren Vilja blivit verklighet.

Malin Jönsson Ahola, 24 år, driver tillsammans med sex andra tjejer den internetbaserade Tjejjouren Vilja i Sandviken. I dagsläget jobbar alla ideellt och hemifrån, men det finns stora planer för verksamheten.

Hur kommer det sig att tjejjouren startar just nu?

– Därför att vi ser ett behov, vi ser att många unga tjejer mår dåligt. Det behövs en plats man kan vända sig till utan att något som helst krav ställs på en.

Vad säger du till dem som säger att "kvinnojouren finns ju redan"?

– Vi har en helt annan målgrupp. Det kan handla om allt från sexuellt våld, självskadebeteende, problem i skolan till mens - det är väldigt brett.

Hur kommer ni att arbeta?

– Vi har ingen anmälningsplikt och man har alltid rätt att vara anonym. Vi har dessutom tystnadsplikt. Vi kommer att börja med att bedriva en chattjour och en mailjour.

Tjejjouren ska vila på "en feministiskt värdegrund". Hur kan man konkretisera det?

– Vi tycker att alla ska vara lika mycket värda. Vi ifrågasätter normerna och strukturerna som finns i samhället i dag och som talar om för tjejer och killar hur man ska vara, hur man ska klä sig, hur man ska uppföra sig och så vidare. 

Kan det bli så att det i framtiden finns en killjour också?

– Vi bedriver den här tjejjouren på ideell basis, det här är vår hjärtefråga. Vi arbetar för vår målgrupp och inte emot någon annan. Vem som helst som har det engagemanget och som tycker att det är viktigt är fri att starta en killjour.

På er hemsida står det att alla som identifierar sig som tjej är välkommen att höra av sig, hur tänker ni där?

–Ja, vi ämnar rikta oss till alla som själva identifierar sig som tjej och det innebär att vi aldrig vill bestämma vem som är tjej eller inte. Utan om man själv tycker och känner sig som en tjej, då är man välkommen till oss. 

I dagsläget får tjejjouren en budget från de bidrag kvinnojouren ansöker om, bland annat från kommunen. I framtiden vill dem ha en egen lokal som kan bli en samlingsplats för unga tjejer. Det finns också planer på föreläsningar i skolor om genusfrågor.

       

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".