Ingrid Larsson, konsumentrådgivare i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Ingrid Larsson, konsumentrådgivare i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

"Åt helsike att bli lurad som gammal"

Ingegärd 86 år: Jag känner mig lurad nå fruktansvärt
1:53 min

Konsumentverket har tagit emot nära 150 anmälningar mot företaget Nix spärrservice/Stoppa telefonförsäljning. Företaget uppger att de kan hjälpa kunder att slippa telefonförsäljare mot en avgift, men servicen är redan helt gratis för privatpersoner genom NIX telefoni.

– Jag tycker det är grymt att ringa till gamla. Dels hör man dåligt, dels fattar man väl dåligt, säger 86-åriga Ingegärd i södra Hälsingland.

Försäljaren som ringde Ingegärd var väldigt trevlig och ställde frågor om adressen och telefonnumret stämde.

Ingegärd svarade ja på frågorna, men säger själv att hon aldrig tackade ja till tjänsten att spärra sitt telefonnummer mot försäljare. Ändå fick hon hem en faktura på nära fyra hundra kronor.

– Jag känner mig lurad nå fruktansvärt. Jag sov inte på natten. Jag tycker det är bedrövligt hemskt att man ska bli lurad när man är gammal. 

Ingegärd har vänt sig till kommunens konsumentrådgivare för att få hjälp. Och hon är inte ensam.

Hittills har elva drabbade vänt sig till Konsument Hälsingland och på Konsumentverket finns 150 anmälningar mot företaget Nix spärrservice/Stoppa telefonförsäljning.

Konsumentrådgivaren Ingrid Larsson i Bollnäs tycker inte man ska betala fakturan om man känner sig lurad eller vilseledd.

– Då ska man bestrida fakturan. Har man inte möjlighet till det själv kan man kontakta konsumentvägledare. Den enda kontakt man har med företaget som finns på Malta är att skicka mail och det kanske inte alla har, säger Ingrid Larsson.

Trots att Ingegärd nu fått hjälp av Konsumentrådgivare så är hon ändå orolig för att hamna hos Kronofogden.

– Det är ju det jag är orolig för! På nätterna tänker jag om jag ska få krav på dubbelt så mycket, säger Ingegärd.

Varför skulle det vara så hemskt?

– Jag har aldrig varit med om det någongång. Det tycker jag skulle vara fruktansvärt nedrigt. Det vill jag inte!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".