Mattias Benke (S), socialnämndens ordförande i Söderhamn. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Mattias Benke (S), socialnämndens ordförande i Söderhamn. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

Pengar riktade till flyktingbarn användes till annat

Socialnämndens ordförande: Vi lägger pengarna där de ska ligga
1:28 min

Riktade pengar från Migrationsverket som ska gå till ensamkommande flyktingbarn i Söderhamn används för att täcka andra hål i budgeten. Det hävdar två av socialförvaltningens handläggare som nu har anmält den egna verksamheten till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Handläggarna skriver i sin anmälan att man kan likna verksamheten med en "kassako" för socialförvaltningen. Något som socialnämndens ordförande Mattias Benke (S) tillbakavisar.

– Det tycker jag är helt felaktigt. Vi lägger pengarna där de ska ligga. Den insynen har jag för jag är ordförande.

I anmälan menar de två handläggarna också att det förekommer vanvård i kommunens egna HVB-boenden, baserat på berättelser både från ungdomar som bor där nu och ungdomar som flyttat därifrån och dessutom genom egna iakttagelser.

– Jag tycker att det är ett starkt ord som jag inte tycker att man ska använda innan man har gjort en granskning. Skulle granskningen komma fram till att vi inte gör det jobb vi ska göra så får vi åtgärda det. Men vanvård är ett kraftigt ord, säger Mattias Benke.

De två handläggarna menar också att ledningen i kommunen kring ensamkommande flyktingbarn håller varandra om ryggen och tystar ner kritik.

– Rörande att det har funnits vissa svårigheter när det gäller ledningsfunktionen så kan man väl säga att det är folk som har varit långtidssjuka. Det är åtgärdat. I det här fallet får IVO titta på hur vi har jobbat. Det är deras sak att titta på.

Det måste väl ändå kännas negativt att handläggare som jobbar på socialförvaltningen inte känner riktig tilltro till sina chefer?

– Det tänker jag inte svara på i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".