Kulturhus Lätting. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
Kulturhus Lätting. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Konkurs och förskingring på Kulturhus Lätting

1:48 min

I går berättade vi att Kulturhus Lätting i Gävle går i konkurs, efter miljonskulder och misstankar om förskingring.

I veckan gjorde verksamhetschefen Susanne Ruthström en polisanmälan mot sig själv för förskingring.

– Hon har själv gått till polisen och anmält sig, säger Arvin De La Cruz, som sitter i Lättings styrelse.

Flera anställda vid Kulturhus Lätting som P4 Gävleborg har pratat med är i chocktillstånd, efter uppgifterna om att chefen har förskingrat verksamhetens pengar.

Kulturföreningen har funnits i Gävle i över 20 år och har spelat en viktig roll, inte bara för kulturlivet, men också för arbetslösa som behöver stöd på arbetsmarknaden.

Men Lätting har sedan tidigare tacklats med stora skulder och hos Kronofogden har kulturföreningen i dag obetalda skulder på nästan 1,5 miljoner kronor. Skulderna har i sin tur inneburit att föreningen missat flera projekt som hade kunnat ge mer intäkter för att driva verksamheten.

I början av november gjorde Lättings en polisanmälan om förskingring. Enligt uppgift handlar det om stora belopp, upp emot en halv miljon kronor. I början av veckan beslutade styrelsen att föreningen skulle ansöka om konkurs.

Det var i tisdags som ytterligare en polisanmälan gjordes om förskingring. Den här gången var det verksamhetschef Susanne Ruthström som anmälde sig själv.

Arvin De La Cruz, som sitter i Lättings styrelse, fick höra vad som hade hänt igår eftermiddag, när verksamhetschefen samlade styrelsen för att berätta vad hon gjort.

– Hon har i försök till att rädda Lätting lånat pengar för att spela och tjäna pengar för att betala skulder. Det kom som en chock. Det känns overkligt. Hon är mån om verksamheten, så hon ville rädda den till varje pris, säger Arvin De La Cruz.

P4 Gävleborg har försökt att nå Susanne Ruthström för att få hennes version av händelsen, men hon har valt att inte ställa upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista