Nyckelhålsmärkningen förekommer på livsmedel som innehåller mindre socker. Foto: TT
Nyckelhålsmärkningen förekommer på livsmedel som innehåller mindre socker och salt. Foto: TT
Morgon

Nyckelhålsmärkningen firar 25 år

Hör hela intervjun om nyckelhålet
5:17 min

I år är det 25 år sedan det lilla nyckelhålet dök upp på våra livsmedel. Det är Livsmedelsverket som står bakom märkningen och väljer du mat med nyckelhålet får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett.

– Nyckelhålet finns i olika livsmedelsgrupper och livsmedel med nyckelhålet är det bättre valet. Det är lite nyttigare och lite hälsosammare - ett enkelt sätt att få bättre matvanor, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Enligt vem då?

– Det är Livsmedelsverket som följer vetenskapen. Nyckelhålsmärkningen bygger på den samlade vetenskapen om vad som är bra matvanor. Det ska vara mindre mängd socker och mindre mängd salt. Mycket fiber och fullkorn är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".