Vasaskolan i Gävle. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.
Vasaskolan i Gävle. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.

Vasaskolan måste bli mer tillgänglig

Rektor: Hissen är för liten
1:31 min

En ny lag kan skynda på renoveringen av Vasaskolan i Gävle, som inte är tillgänglig för funktionshindrade elever och personal.

– Vi har en begränsad tillgänglighet i form av en hiss som inte är tillräckligt stor. Man kan inte komma upp på våning två, tre och fyra om man har en större rullstol eller permobil, säger Walter Nordkvist som är rektor på Vasaskolan i Gävle.

Vasaskolan nuvarande huvudbyggnad fyller 100 år i år och är inte anpassad till dagens behov.

För den som sitter rullstol eller permobil innebär det att skolans övre våningar inte är tillgängliga. En totalrenovering av skolan är planerad men först om fem år.

– Det ligger i en investeringsbudget i dag. Den ligger planerad att renoveras under 2019 till 2020. Det som har dragit ut på tiden har varit problemet med att bygga hiss, säger Per-Arne Wahlund som är vd på Gavlefastigheter som äger lokalerna.

Men behovet av att bygga om skolan kan komma att skyndas på av att tillgänglighet blir en del av diskrimineringslagen vid årsskiftet.

– Det tycker jag är bra. Det kommer underlätta i hur vi ska prioritera, saker blir tydliga och det kommer upp på bordet på ett annat sätt, säger Per-Arne Wahlund.

Ser du någon risk med att en funktionshindrad elev stämmer er för bristande tillgänglighet efter årsskiftet?

– Nej det tror jag inte. Men den konsekvens det kan få är att vi måste kanske tidigarelägga och prioritera om vissa saker för att öka tillgängligheten i de här äldre byggnaderna.

Bristande tillgänglighet blir en form av diskriminering

  • Bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning införs som en ny form av diskriminering i diskrimineringslagen.
  • Det nya diskrimineringsförbudet gäller från den 1 januari 2015 inom alla samhällsområden där diskrimineringslagens övriga regler gäller i dag, med undantag för tillhandahållande av bostäder.
  • I dag finns ett diskrimineringsförbud mot bristande tillgänglighet som endast gäller inom delar av arbetslivet och utbildningsområdet.

Källa: Sveriges Riksdag

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".