P4 Gävleborg har granskat knarket i länet, hör rösterna som själva berättar om derass erfarenheter av narkotika. Foto: Sakena/flickr/Sveriges Radio
P4 Gävleborg har granskat knarket i länet, hör rösterna som själva berättar om derass erfarenheter av narkotika. Foto: Sakena/flickr/Sveriges Radio
#knarklan

Knarklän visade narkotikasituationen i länet

Del 1 Knarklän
4:06 min

Vår granskning knarklän har avslöjat hur lättillgängligt knarket är och missbrukarna själva och deras anhöriga har vittnat om hur narkotikan både tar och förstör människors liv.

Du kan hitta del två i sammanfattningen av granskningen längst ner i denna artikel.

I snart två veckor har narkotikamissbruket i Gävleborg stått i fokus här i P4 Gävleborg.

Utgångspunkten för granskningen blev den alarmerande ökning av narkotikarelaterade dödsfall som så gott som varje år kunnat noterats sedan 2006.

Statistik från Karolinska institutet visar att döden ständigt är närvarande för den som tar droger. Förra året dog 590 personer i Sverige med narkotika i kroppen. Det är det hittills största antalet döda narkotikarelaterade dödsfall under 2000-talet, mer än dubbelt så många som de som dog i traffiken i fjol. Det är också en fördubbling jämfört med antalet som dog missbruksdöden 2006.

De anhöriga

Statistik är en sak, men i vår granskning fick siffrorna också kött och blod när vi mötte anhöriga till de som dött, mitt i sorgen.

Jennie Lindberg som förlorade sin syster Jessica i en överdos i somras berättade hur hon själv, Jessicas mor och den bortgångna Jessicas egna små barn fick dödsbudet av polisen.

– När man har haft med missbrukare att göra så länge så är man van, de är borta under perioder. Jag är van vid att hon kommer tillbaka. Det här är det värsta man kan tänka sig som anhörig, att man står och skriker efter hjälp i flera år och så en dag står två poliser utanför dörren och berättar att hon är död.

Vi som jobbat med granskningen är tacksamma för att de anhöriga ställt upp och berättat om verkligheten bakom statistiken. Vi fick höra många, väldigt många.

Linnea Johanssons dokumentärserie "drogresan" skildrade varför så många fastnar i narkotikaberoende, den mödosamma vägen tillbaka och de allt för ofta tragiska konsekvenserna av missbruket.

Läckage från sjukvården

Ett oroande resultat av vår granskning var att sjukvården visade vara källan till en stor del av den narkotika som tar liv. De flesta narkotikamissbrukare är blandmissbrukare berättar narkotikapolisen Anders Wiik i Gävle, och på den svarta narkotikamarknaden är narkotikaklassade läkemedel en viktig handelsvara.

– Man kan tjäna en hacka, en tablett kan säljas för 200-250 kronor. Det säger en deltagare i substitutionsprogrammet i Gävle.

Det här misstänkta läckaget upprör den moderata politikern och landstingsfullmäktigeledamoten Tommy Ljung i Hudiksvall som kräver en ordentlig genomlysning av läckaget av droger från sjukvården.

– Vi har inte följt upp detta. Jag vill veta; hur många har fått det här? Hur många är kvar? Hur många har vi skrivit in från början? Hur många dödsfall? Det här är statligt knark, och det här är en känslig tå. Metadonet är ju mer dödligt än heroinet och då är det ju ganska allvarligt att man inte ser över detta.

Bakgrunden till Tommy Ljungs upprördhet står att finna i det faktum att de narkotikarelaterade dödsfallen stadigt ökat sedan 2006, alltså under precis samma tid som substitutionsprogrammen kraftigt expanderat och spridits till alla delar av landet.

Sambandet är otillräckligt utforksat, men något slags samband finns det säger docent Björn Johnsson vid högskolan i Malmö, en av få svenska forskare som studerat läckaget från sjukvården.

– Någon form av samband finns det ju definitivt. Hur sambandet ser ut är svårt att säga. Klart är att det är en oroande utveckling när dödsfallen ökar där de här reparaten ingått. Det behövs analyseras bättre vad de här dödsfallen beror på.

Kritiken mot substitutionsbehandlingarna har under vår granskning väckt starka reaktoner bland många deltagare i programmen. Den andra sidan av myntet  är att behandlingarna räddar liv. Det berättar den tidigare heroinmissbrukaren Chris Soriano Roos som i tio års tid själv deltagit i substitutionsbehandling.

– Man blir helt enkelt normal bara. De som är emot substitutionsbehandlingarna tror att man får ett gratis rus och går iväg och mår jättebra hela dagarna.

Förutsättningen för att du ska kunna ha ett normalt liv är den här behandlingen?

– Ja, absolut. I Stockholm tog jag tre överdoser, under den sista var jag helt borta. Det var då jag fick upp ögonen för metadonbehandlingen och jag sitter ju här tio år senare.

Men faktum kvarstår, sjukvården läcker och langarna gör fina affärer.

– Ibland kunde jag få ut mellan 50 och 100 tabletter i månaden, får man bara tag i rätt läkare så. Säger en langare som varit med i vår granskning.

Polisen har mycket knappa resurser

Gävleborgs narkotikapolis är inte lika road som langarna.

– Två man i södra Gävleborg, det är absurt att tro att vi kan göra allt. Det säger en av de två narkotikapoliser som finns i södra Gävleborg.

Vår granskning visar att narkotikapolisen har svårt att sätta emot när billiga och allt starkare nätdroger som Spice sprider sig bland unga.

– Jag tog ett bloss av det där och kände att hela världen bara föll samman, säger en ung tjej som rökt spice.

I Hälsingland finns sedan i våras ingen narkotikapolis alls, samtidigt som knarket inte bara blir starkare, utan också allt mer lättillgängligt.

Det kanske mest spektakulära resultatet av vår granskning är att det bara visade sig ta några några minuter, innan våra reportrar fick erbjudande att  köpa narkotika på gatan i Söderhamn. Det kan du höra i dokumentären "En kväll på stan".

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?

Relaterat

Mer om #knarklan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".