Kulturhus Lätting. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
1 av 2
Kulturhus Lätting. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
Peter Figaro, Kulturhus Lätting. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
2 av 2
Peter Figaro, Kulturhus Lätting. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Två polisanmälda för förskingring av kulturhuset Lättings pengar

Lars Göransson, åklagare: En man påstås ha använt kreditkort tillhörande den här föreningen
1:18 min

Två personer har polisanmälts misstänkta för att ha förskingrat kulturhuset Lättings pengar. På grund av miljonskulder och den misstänkta förskingringen går Lättings nu i konkurs. 

Åklagare Lars Göransson berättar att den första polisanmälan om misstänkt förskingring gjordes i början av november.

– Första anmälan som kom in var en man som påstås ha använt ett kreditkort tillhörande den här föreningen och att han ska ha använt det av privat konsumtion, säger Lars Göransson.

I november anmälde kulturhuset Lätting en man som de misstänker har använt föreningens kreditkort för eget bruk. Enligt uppgifter ska mannen ha förskingrat upp emot en halv miljon kronor.

Utöver detta så gick i tisdags verksamhetschefen Susanne Ruthström till polisen och anmälde sig själv för förskingring.

– Hon skulle ha tagit ut från föreningens konto omkring en miljon kronor och hon ska ha betalt tillbaka cirka 400 000 av det, säger Lars Göransson.

Nu pågår en förundersökning av de båda polisanmälda fallen, men åklagare Lars Göransson menar att det kan dröja upp till ett år innan åtal väcks. Detta på grund av att den här typen av ärenden inte är prioriterade av polisen.

– Tyvärr är det på det sättet att Gävlepolisen inte prioriterar den här typen av ärenden. Det finns exempel på utredningar som har legat även över ett år utan att det hänt någonting, säger Lars Göransson.

Och Kulturhusets styrelse har under eftermiddagen suttit i möte, framförallt för att bearbeta känslorna som har rörts upp, säger Peter Figaro som har varit aktiv inom Lättings sedan början av 90-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".