Monica Kaldaras och Ulla Westin lekte som barn och söker nu efter romska boplatser i Gävleborg. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Monica Kaldaras och Ulla Westin lekte som barn och söker nu efter romska boplatser i Gävleborg. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Romska boplatser inventeras i veckan

Monica Kaldaras: "De har inte sett det här eländet som vi levde i"
1:32 min

Den här veckan spåras romers gamla boplatser runt om i Gävleborg. Det är Monica Kaldaras som under sin uppväxt reste på länets alla vägar som rom, men var de bodde på sina veckolånga stopp har snart fallit i glömska.

Monica Kaldaras turnerar nu runt i hopp om att få hjälp av dem som fortfarande minns.

– Folket säger att det var där. På den tiden fick vi inte bo i stan, det var utanför, säger hon.

Hälsinglands museum och länsstyrelsen står bakom sökandet efter romska boplatser. Jakten började egentligen i somras när Ulla Westin i somras träffade Monica Kaldaras och visade ett kort från 1948 där hela familjen var med vid lägret utanför Hudiksvall:

– På något sätt har den här familjen bott hos mig. Det var så enkelt att komma in i gemenskapen, det var ingen konst att träffas och prata med varandra, säger Ulla Westin.

Det kanske ännu finns de som kommer ihåg, men platser förändras på 50 år.

– När vi kommer till platserna där vi vet att romerna kan jag inte minnas. För det jag minns finns inte kvar, det har byggts höghus, affärer och bensinmackar.

Hur viktigt är det för dig att man hittar de här boplatserna?

– Det är viktigt för att kunna föra fram det till våra barn och barnbarn. De har inte levt i tält och i husvagnar, de har inte sett det här eländet som vi levde i.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".