Karin Gustavsson jobbar som dialyssjuksköterska i Hudiksvall. Foto: Joacim Lindwall/Sveriges Radio
Karin Gustavsson jobbar som dialyssjuksköterska i Hudiksvall. Foto: Joacim Lindwall/Sveriges Radio
På väg med Jocke & Larry

Modern dialysmottagning i Hudiksvall

Karin Gustavsson, dialyssjuksköterska: "Det absolut roligaste jobbet jag haft"
1:56 min

På sjukhuset i Hudiksvall finns en av Sveriges modernaste dialysmottagningar. Här väger patienterna in sig själva och registrerar sig - allt för att bli så delaktiga i vården som möjligt.

Lyssna! Mer om dialysmottagningen och BB i Hudiksvall i Förmiddagen efter 9.30.

Karin Gustavsson jobbar som dialyssjuksköterska och stortrivs med sitt arbete.

– Det är det roligaste jobbet jag någonsin har haft! Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle vara så här roligt. Jag förstod att det skulle vara varierande och gillar det här med tekniken och förstås närheten till patienterna.

Hon har jobbat som dialyssjuksköterska på dialysmottagningen i Hudiksvall sedan den startade vid årsskiftet.

Hit kommer patienter från hela norra Hälsingland för att få sitt blod renat. En av dom är Birgit Andersson som numera slipper åka till Bollnäs för att få sin behandling.

– Det betyder väldigt mycket, för det var inte så lätt att sätta sig i en taxi och åka hem efter en dialys. Det slipper jag nu när det tar tre minuter att komma hem, säger hon.

Birgit Andersson är en av de 15 patienter som får sin livsuppehållande behandling på den nya moderna dialysmottagingen i Hudiksvall.

Det är en tidsödande behandling att få sitt blod renat genom de specialbyggda vita maskinerna som står vid varje säng. En behandling tar ofta flera timmar. Därför känner sig Ingela Carlsson, vårdenhetschef för mottagningen, extra nöjd med resultatet.

– Vi kollade runt lite innan och försökte att plocka alla godbitar ur kakan för att få en så bra dialysmottagning som möjligt. Vi tog även med patientföreningarna och lyssnade på dem vad de ville ha. Läsplattorna är till för att patienterna skulle kunna slå ihjäl lite tid när de är här, säger Ingela Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".