Lennart Gustavsson i Skärås. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
1 av 2
Lennart Gustavsson i Skärås. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Ann-Sofie Åhlén, miljöinspektör, och Åsa Terent, kommunekolog i Hudiksvalls kommun. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
2 av 2
Ann-Sofie Åhlén, miljöinspektör, och Åsa Terent, kommunekolog i Hudiksvalls kommun. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

Storskaliga gruvplaner prövas nästa vecka

Kommunekolog: Vi har listat ett fyrtiotal frågetecken
1:59 min

Det finns storskaliga planer på att starta gruvverksamhet i Bjuråker i Hudiksvalls kommun. Men både kommunens experter och boende är starkt kritiska.

– Allting blir ju fullständigt ödelagt. Det som oroar oss är bullret och dammet. Sedan är det ju en fullständig ödeläggelse av vår livsmiljö. Det som lockade oss hit för 27 år sedan var tystnaden och naturen och det finns inte kvar längre då, säger Lennart Gustavsson som bor i Skärås.

Bolaget Svenska Vanadin vill ha tillstånd att bryta en miljon ton vanadinhaltig magnetitmalm om året och även bygga ett anrikningsverk. De miljontals kubikmeter sand som blir restprodukt ska förvaras mellan dammvallar, den högsta 27 meter hög.

Efter flera år av kompletteringar ska nu Mark- och miljöldomstolen behandla Svenska Vanadins ansökan. Nästa vecka kommer förhandlingarna ske i Svågagården, så att närboende ska kunna delta. Domstolens beslut kan komma efter ett par månader.

Hudiksvalls kommun yrkar på att ansökan ska avvisas på grund av att det finns så mycket osäkerheter kring ansökan.

– Nu när vi har suttit inför huvudförhandlingen så har vi listat ett fyrtiotal frågetecken, säger Åsa Terent, kommunekolog.

Svenska Vanadin skriver i sin ansökan att flera fastigheter kommer att behöva tas i anspråk för dammar och magasin. Bolaget vill också få tillstånd att ta upp vatten ur Långmyrasjön, vilket kommer att göra att vattenståndet ändras.

Frågetecken finns kring om det kommer finnas tillräckligt med vatten för fiskar, mussla, flodkräfta som lever där. Det finns också osäkerhet kring hur boende skulle kompenseras om de till exempel får problem med dricksvattnet.

– Vår roll är ju att se till att det inte ska innebära några risker, eller för stora risker. Och som ansökan ser ut idag så känns det inte aktuellt.

Malmen i gruvberget räcker i 18 år. I närområdet finns fler områden där vanadin tros kunna brytas i minst 80 års tid.

-– Från början så var det få som var emot projektet. Men vart efter folk blev varse om vad det egentligen innebär så tror jag att det är väldigt få som önskar en gruva som ska förstöra så mycket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".