Innovationsstöden får kritik
Sven-Olov Daunfeldt, professor i Nationalekonomi och forskningschef på Handelns Utredningsinstitut tycker att innovationsstöden har tveksam effekt. Foto (pressbild): HUI
Gävleexempel visar:

Innovationsstöd är att kasta skattepengar i sjön

Sven-Olov Holm:Jag tvingades slänga bort pengar
1:53 min

Den nya regeringen vill satsa mer på innovationsstöd till företag för att öka tillväxten. Men den första oberoende utredningen som har gjorts av två av de statliga innovationsstöden till små och medelstora bolag, visar att stöden inte har haft någon som helst effekt för tillväxten i företagen.

En av dem som fått stöd är Sven-Olov Holm i Gävle som anser att stöden till viss del är slöseri med skattepengar.

– Med pengarna följer en del villkor som är väldigt svåra. Jag tyckte att jag var tvungen att slänga bort pengar på saker som jag egentligen inte hade användning för just då. Istället hade jag kunnat använda pengarna bättre till andra saker, så det var en frustrationsfaktor i det hela.

Tillväxten uteblev 

Sven-Olov Holm visar in i verkstaden på gården i Gävle där han på lediga stunder utvecklar ett nytt sätt att lagra och transportera biogas i fast form vilket skulle göra det billigare och lättare för till exempel bönder.

För två år sedan fick han 300 000 kronor i Vinn Nu stöd från innovationsmyndigheten Vinnova, pengar som inte har lett till att företaget har vuxit på något sätt.

Och det gäller inte bara hans företag - den första oberoende rapporten som har gjorts av Vinnovas innovationsstöd till små och medelstora företag - Vinn Nu och Forska & Väx - visar att de inte har haft någon som helst effekt på tillväxten i företagen fem år efteråt, trots att det är det som stöden syftar till.

En halv miljard till spillo

Sammanlagt handlar det om en halv miljard kronor, pengar som alltså kunde ha använts betydligt bättre, Det konstaterar Sven-Olov Daunfeldt, professor i Nationalekonomi och forskningschef på Handelns Utredningsinstitut och en av forskarna bakom rapporten som har beställts av myndigheten för Tillväxtanalys.

– Min slutsats är att det hade varit mycket bättre att försöka förbättra företagsklimatet generellt för företagarna än att politikerna ska försöka plocka vinnare för det lyckas de inte med.

Vad skulle man kunna göra för att förbättra generellt?

– Jag tror att det mycket handlar om att man måste göra det mer lönsamt för företagare att vara företagare, så att företagens villkor blir mer lönsamma. Så att fler vill starta företag och framförallt att fler vill växa. Vi har väldigt många företag i Sverige idag som är lönsamma men har få antal anställda och inte växer. Det tror jag är den stora utmaningen i Sverige.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".