Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inkludering av funktionsnedsatta tas inte på allvar

Publicerat tisdag 18 november 2014 kl 06.16
Camilla Lucchesi: Året har 365 dagar
(1:34 min)
Camilla Lucchesi lärare på den inkluderande utbildningen Kulturkommunikatör i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Camilla Lucchesi lärare på den inkluderande utbildningen Kulturkommunikatör i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Just nu pågår ett arbete i Bollnäs för att förbättra Funktionshinderpolitiken och inkluderingen.

Idag är det här en fråga som bara uppmärksammas 3 december, då det är internationella funktionshinderdagen.  Och så kan det inte få fortsätta menar Camilla Lucchesi lärare på utbildningen Kulturkommunikatör i Bollnäs.

– Året har 356 dagar och det har varje individ också!

Camilla Lucchesi ställer sig frågan vad vi ska göra med alla människor som inte passar in i samhället.

Hon tycker att frågan om inkludering möts av ointresse och en brist på engagemang.

– Jag tror det brister i erfarenheter, upplevelser och kunskap hos oss människor. Jag tror vi möter bara de som är som oss själva och inte sådana som är på annat sätt.

I Bollnäs har nu Projekt K som i konvention startat. I det ingår elever från Kulturkommunikatörutbildningen och gymnasiesärskolans estetprogram.

De besöker kommunens nämnder för att prata med politiker om FNs konvention för funktionsnedsatta. Konventionen säger att alla har rätt till utbildning, kultur och fritid.

Hittills har reaktionerna varit positiva, tekniska nämndens ledamöter exempelvis ville träffa eleverna igen berättar Camilla Lucchesi.

– Det känns fantastiskt som en öppning att här var det någon som fick det här synliggjort för sig och förstod att det var något viktigt att ta tag i. Det handlar ju om 25 procent av befolkningen.

Vad hoppas du att det här ska resultera i?

-- Ett ändrat förhållningssätt. Mer tolerans och förståelse, kreativitet och innovation. För här finns ett utmärkt tillfälle för alla innovatörer att skapa kloka miljöer och kloka arbetsbeskrivningar, ett humanare samhälle där vi alla kan känna oss som medskapare.

Kulturkommunikatör är en inkluderande tvåårig yrkeshögskoleutbildning i Bollnäs. Utbildningen riktar sig till alla oavsett funktionsnedsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".