Ett svart gummiband med texten "Rör ej min kärl här" skyddar dialyspatienter från att bli "sönderstuckna".
1 av 2
Ett svart gummiband med texten "Rör ej min kärl här" skyddar dialyspatienter från att bli "sönderstuckna". Foto Joacim Lindwall / SR Gävleborg
Laszlo Kosztyu är kärlkirurg i Hudiksvall och upphovsman till Bollnäsbandet.
2 av 2
Laszlo Kosztyu är kärlkirurg i Hudiksvall och upphovsman till Bollnäsbandet. Foto Joacim Lindwall / SR Gävleborg
På väg med Jocke & Larry

Gummiband viktigt för dialyspatienter

Kärlkirurg: "Man undviker onödiga stick"
1:42 min

Just nu håller en uppfinning, som kallas för Bollnäsbandet, på att sprida sig som en löpeld över landets sjukhus. Det är ett svart gummiband som det står: "rör ej mina kärl här" på.

– Det är ett speciellt gummiband som vi har tagit fram för att skydda patienternas kärl med, säger Laszlo Kosztyu som är kärlkirurg i Hudiksvall och upphovsman till Bollnäsbandet.

Det är alltså ett svart gummiband, ungefär ett sådan som man kan ha nyckeln i när man går på badhus eller som man får på olika festivaler, men med den skillnaden att det står "rör ej mina kärl här" på.

Ingen tekniskt komplicerad uppfinning men ändå genial för dialyspatienter som måste skydda sina ömtåliga blodkärl.

– Man undviker onödiga stick i kärlen, säger Laszlo Kosztyu.

Till exempel om patienten skulle hamna på en akutmottagning, och dialyspatienten inte kan meddela sig, då ser personalen Bollnäsbandet och sticker patienten någon annanstans. Uppfinningen håller nu på att sprida sig i landet och även utanför Sveriges gränser berättar Laszlo Kosztyu.

– Vi använde det för första gången 2012 i Bollnäs, det är därför det kallas bollnäsbandet, sedan spred det sig till Gävle och nu har de flesta dialysmottagningar i landet bollnäsbandet och även i Norge har man börjat använda bandet, säger Laszlo Kosztyu, kärlkirurg i Hudiksvall och upphovsman till bollnäsbandet.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".