Foto: Matthew Mead/ AP/ TT.
Foto: Matthew Mead/ AP/ TT.

Forskare: Medelhavsmat bäst för viktmiskning

Återigen menar experter att medelhavsmat är bättre för viktnedgång än lågkalorikost. Dessutom ska kosten minska risken för stroke. Detta skriver flera läkare om i den medicinska tidskriften Postgraduate Medical Journal (PMJ).

Denna metod kan vara bättre än fettsnål kost för en varaktig viktminskning, skriver BBC.

Huvudförfattaren Aseem Malhotra, doktor i kardiologi, menar att bevisen för att medelhavskost är en hållbar metod för viktnedgång är överväldigande. Trots att maten innehåller mer fett.

– Det kommer att påverka ens hälsa mycket snabbt, säger Aseem Malhotra.

Forskarna menar även att en medelhavskost,  som består av frukt och grönsaker , nötter och olivolja, snabbt minskar risken för hjärtinfarkt och stroke, skriver BBC.

Läkarna varnar även för att gå ned i vikt för snabbt. Det viktiga är, enligt dem, att koncentrera sig på att äta näringsrik mat.  

Forskarna säger också att en medelhavskost är nästan tre gånger mer effektiv för att minska dödsfall efter en hjärtinfarkt, än kolesterolsänkande medicinering, skriver BBC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".