Olof Faxander intervjuas om SMT:s framtid av P4 Gävleborg. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Olof Faxander intervjuas om SMT:s framtid av P4 Gävleborg. Foto: Sveriges Radio
P4 Gävleborg är på plats när Sandvik rapporterar om framtiden från New Jersey, USA. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
P4 Gävleborg är på plats när Sandvik rapporterar om framtiden från New Jersey, USA. Foto: Sveriges Radio

Sandvik satsar vidare på SMT

"Vi har inga planer att avyttra SMT"
1:59 min

Om inte SMT går med vinst säljs det. Så löd hotet från Sandviks vd Olof Faxander 2011. Nu kan de 3500 anställda i Sandviken pusta ut. I dag kom beskedet att verkstadsbolaget fortsätter satsa på affärsområdet.

Sandvik Materials Technology, SMT, är det största affärsområdet i Sandviken och sysselsätter omkring 3500 personer av de knappt 6000 personer som jobbar på Sandvik i Sandviken.

När vd:n och koncernchefen Olof Faxander tillträdde 2011 sa han att om inte affärsområdet når en klart högre lönsamhet inom två till tre år kommer Sandvik att sälja verksamheten. I dag gav han besked om att Sandvik ska fortsätta att satsa på SMT.

– Vi har inga planer på att avyttra SMT. Vi är väldigt nöjda med den utveckling vi har sett i verksamheten och de har verkligen gjort ett fantastikt jobb på SMT för att förbättra sin lönsamhet, säger Olof Faxander.

Har ni diskuterat en försäljning?

– I dagsläget är det inte intressant. Däremot kommer vi att titta på delar av vår portfölj, och titta på möjliga avyttringar. Vi har faktiskt sålt två mindre delar inom SMT den här hösten, en distributionsverksamhet och en annan verksamhet vi har här i Nordamerika. Vi tittar inte på en försäljning av ett helt affärsområde, däremot kommer vi att titta på delarna inom affärsområdena för att gradvis stärka och bygga dem mot mer och mer lönsamma och snabbväxande verksamheter, säger Olof Faxander, vd och koncernchef på Sandvik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".