Reglerna i Färnebofjärdens nationalpark ändras från och med 1 januari 2015. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
1 av 2
Reglerna i Färnebofjärdens nationalpark ändras från och med 1 januari 2015. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
Anna Jansson, handläggare på Länsstyrelsens natur- och viltenhet. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
2 av 2
Anna Jansson, handläggare på Länsstyrelsens natur- och viltenhet. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio

Friare för företagare i Färnebofjärdens nationalpark

Anna Jansson, Länsstyrelsen: "De som är intresserade av Färnebofjärden kommer ändå, trots myggen"
1:52 min

Vid årsskiftet införs nya regler i Färnebofjärdens nationalpark i Gysinge. Då försvinner bland annat förbudet mot kommersiell verksamhet, som har rådit fram till nu.

Tanken med regeländringen är att underlätta för företagare och ta bort onödiga föreskrifter, säger Anna Jansson, handläggare på Länsstyrelsens natur- och viltenhet.

– Just regeln om kommersiell verksamhet pekade ju ut företagare som att de gör mer skada för att de har betalat för det än om det var en ideell förening, säger Anna Jansson.

Det är på order av regeringen som jobbet med att se över och föreslå regeländringar i flera av Sveriges 39 nationalparker har pågått sedan 2012.

Till Färnebofjärden kommer varje år mellan 20 000 och 25 000 besökare.

De senaste åren är det flera företag som bedrivit verksamhet i nationalparken, så som till exempel kanotpaddling eller forsränning med gummiflottar och olika friluftsaktiviteter. Företagen har då tvingats söka dispens - något som nu alltså inte ska behövas längre i och med regeländringen.

– Däremot måste man fortfarande följa de föreskrifter som finns, säger Anna Jansson.

Hur har intresset sett ut de senaste åren, för att bedriva sådan verksamhet?

– Vi har några företag som sökt dispens och har tillstånd att ha aktiviteter i nationalparken, och vi hoppas att de fortsätter sin verksamhet, säger Anna Jansson.

Men hur mycket påverkar då de irriterande, och stundtals väldigt jobbiga, invånarna lusten att bedriva företagsverksamhet i nationalparken? Och då pratar vi inte om Gysingeborna utan om de aggressiva myggorna.

– Kanske mer ryktet än myggplågan i sig. Visst påverkar det säkert en del, men de som är intresserade av Färnebofjärden och vatten och att fiska kommer hit i alla fall. De ringer och frågar om det är mygg och om de kan komma hit, säger Anna Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".