Sverigesdemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson
Sverigesdemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson. Foto: Claudio Bresciani

Flera frågor där SD kan stoppa regeringen

"Kommer eventuellt att kunna göra det"
1:56 min

Regeringen kan komma att åka på flera bakslag i riksdagen framöver. Just nu går Sverigedemokraterna igenom Alliansens budgetförslag för att se vilka yrkanden som partiet kan tänka sig att ställa sig bakom.

Förutom de redan kända som betyg från fjärde klass och förslag inom rättspolitiken finns en rad andra områden där Alliansen kan få stöd av SD.

Ett sådant handlar om energi och den förra regeringens överenskommelse. Alliansen kräver att regeringen inte ska få ändra något i den överenskommelsen utan att riksdagen får säga sitt. Josef Fransson som är Sverigedemokraternas talesperson i energifrågor är beredd att ställa upp på det

– Från Sverigedemokraternas sida ställer vi ju oss inte oreserverat bakom den gamla energiöverenskommelsen. Däremot ser vi gärna att energipolitiken avhandlas i riksdagen och att riksdagen får stort inflytande över framtidens energipolitik, säger han.

Vad det till största del handlar om i praktiken är kärnkraften. Att försvåra för regeringen, där ju kärnkraftsmotståndaren Miljöpartiet ingår, att på något sätt inskränka möjligheten att bygga ny kärnkraft för att ersätta gammal, det ger ju den borgerliga energiöverenskommelsen möjlighet till.

Så även om regeringen den 3 december får igenom sin budget kan alliansen med stöd av Sverigedemokraterna senare i höst eller i vår ställa flera krav på regeringen, alltså tillkännagivanden.

Ett av dem är den om varg, en fråga som är känslig för regeringen och kanske ytterligare försvåras av att Sverigedemokraterna stödjer ett yrkande från Alliansen om att licensjakten på varg ska fortsätta. Runar Filper är sverigedemokratisk ledamot i Miljö-och jordbruksutskottet.

– Det ligger ju i linje med det beslut som togs 2013 om en hållbar rovdjurspolitik där Sverigedemokraterna stödde dåvarande regeringens förslag. Vi kommer fortfarande stödja den linjen.

Stöd kan allianspartierna också få när det gäller olika regler kring att bygga bostäder, förslag som alliansen lade fram i sitt så kallade Sverigebygge. Det är en rad förslag som bland annat handlar om ändringar av bullerregler och hur länge detaljplaner ska gälla. Mikael Eskilandersson, ledamot för Sverigedemokraterna i civilutskottet.

– Vi ställer oss lite delvis positiva till det förslaget. Vi ser väl gärna att man ser över möjligheterna att ändra, säger han.

Skulle ni kunna tänka er att ställa er bakom det i utskottet?

– Vi kommer eventuellt att kunna göra det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".