100 miljarder plastpåsar förbrukas årligen i EU. Foto: Wikimedia
100 miljarder plastpåsar förbrukas årligen i EU. Foto: Wikimedia

Användandet av plastpåsar måste minska

"Alla borde ha en tygkasse"
1:43 min

Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet har lagt fram ett förslag på att minska användandet av plastpåsar. I går träffades EU-parlamentet i syfte att diskutera frågan.

I Sverige använder vi i snitt 100 plastbärkassar per person och år, men det kan komma att sättas ett tak på enbart 40 per år och för att göra det ännu mindre attraktivt att köpa en bärkasse i plast kan en avgift tillkomma. Detta efter förhandlingar i går kväll i Bryssel.

Så här tycker kunderna Monica Henning och Jonas Rosengren som vi träffar i en matbutik i Gävle:

Vad tycker du om att man ska minska användandet av plastpåsar?

– Det är bra, alla borde ha en tygkasse, säger Monica Henning.

– Plastpåsen är praktisk, men det är inte särskilt bra för miljön antar jag, säger Jonas Rosengren.

Och det är just på en miljösynpunkt detta förslag ges, plastkassar i natur och hav är ett problem som bara växer. Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet hoppas att få bukt på problemet med detta nya förslag.

Men i Bryssel går tankarna isär, miljöpartisten Linnéa Engström tycker det är självklart med liknande regler och vill att man ska fasa ut plastpåsarna. Samtidigt säger moderaten Christofer Fjellner nej.

– Det är vanligt att man kommer med enkla lösningar till komplicerade problem. I grund och botten handlar det om problem med sophanteringen. Vill man inte förvärra problemen så ska man nog vara ganska försiktig, säger EU-parlamentariken.

Vad som kommer hända med plastpåsen bestäms i ett avslutande möte på fredag då alla 28 medlemsländer måste vara överrens.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".