Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen och kommunen negativa till gruva norr om Delsbo

Publicerat tisdag 18 november 2014 kl 14.33
Många nej till vanadinbrytning i Bricka
(1:31 min)
Hudiksvalls kommun är inte mot gruvbrytnign men vill ha bra underlag, Åsa Terent kommunekolog. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
1 av 2
Hudiksvalls kommun är inte mot gruvbrytnign men vill ha bra underlag, Åsa Terent kommunekolog. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Svenska Vanadin har alldeles för dåligt underlag, Ulrika Nilsson Länsstyrelsen. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Svenska Vanadin har alldeles för dåligt underlag, Ulrika Nilsson Länsstyrelsen. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Länsstyrelsen och Hudiksvalls kommun är kritiska till gruvverksamhet i Bricka, norr om Delsbo, och säger nej till förfrågan från företaget Svenska Vanadin. Riskerna för miljön är för stora i förhållande till den bristande information som företaget tagit fram i sin ansökning.

Både länsstyrelsen och Hudiksvalls kommun är negativa till det och säger nej företaget Svenska Vanadins ansökan om att bryta 90 000 ton vanadin ur ett dagbrott i gruvberget öster om Bricka.

Ulrika Nilsson på länsstyrelsens miljöenhet förklarar varför de säger nej:

– På platsen är vattenmiljöerna väldigt känsliga för påverkan, de är känlsiga för variationen i PH och ökade metallhalter samt ökat kvävepåslag. Det är just de utsläppen som man kan förvänta sig kring gruvdriften, då är det väldigt viktigt att det finns ett bra material som beskriver effekterna.

Ulrika Nilsson menar att det fortfarande finns ett antal frågetecken som gör att det inte går att göra en bedömning om verksamheten kan bedrivas utan att det skulle medföra skador på omgivningen.

Av de närmare tio i publiken vädras tveksamheter till planerna liksom i alla privata yttranden till Mark och vattendomstolen i Östersund. I närmare 10 år har vanadinbrytning varit het för Svenska Vanadin som in i det sista ändrar i ansökningsmaterialet.

Kommunen är principiellt inte emot en gruva, men underlaget i ansökan som den är just nu är inte tillräckligt bra. Det menar Åsa Terent, kommunekolog i hudiksvall.

Tidigast om tio år kan det bli gruvbrytning i Bricka, något som isåfall skulle innebär upp till 100 nya arbetstillfällen.

Svenska Vanadin avstår från att kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".