Alice Westberg Jonsson och Lina Sverkersdotter på Rengsjö förskola. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Alice Westberg Jonsson och Lina Sverkersdotter tycker att det fungerar bra på Rengsjö förskola som det är i dag, men det är på maxgränsen. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

Större barngrupper i förskolan

Förskolelärare: Om man inte har råd att lägga pengar på barnen nu så kommer det att visa sig längre fram i livet
1:33 min

Större barngrupper och lägre personaltäthet inom förskolan. Det är konsekvenser om budgeten ska räcka enligt barn- och utbildningsförvaltningen i Bollnäs kommun. Men trycket är redan på maxgräns.

– Vi ligger på gränsen. Små barn ska få ett tryggt och lustfyllt lärande hos oss. Och personalen måste ha möjlighet att känna att vi gör ett bra jobb. Och då är det viktigaste att det inte blir för stora barngrupper.

Det säger Alice Westberg Jonsson på Rengsjö förskola.

På Rengsjö förskola överstiger man redan gränsen för hur många barn som ska finnas per avdelning. I hela Bollnäs kommun har antalet barn i förskolan ökat med nästan 100 barn i år jämfört med 2013.

Om barn- och utbildningsnämndens budget ska räcka måste förskolepengen sänkas vilket betyder lägre personaltäthet och större barngrupper, skriver barn- och utbildningsförvaltningen i ett förslag till barn- och utbildningsnämndens möte i morgon.

Förskolelärarna Alice Westberg Jonsson och Lina Sverkersdotter tror att det skulle vara väldigt negativt, både för barnen och personalen.

– Vi skulle få en sämre arbetsmiljö och känna att man inte räcker till. Och då gör man ju ett ännu sämre jobb om man hela tiden ska känna sig stressad över att man inte räcker till, säger Lina Sverkersdotter.

Alice Westberg Jonsson instämmer.

– Då blir vi utbrända vi också.

Om kommunen är tvungen att göra besparingar inom förskolan, är det någonstans ni ser att man hellre skulle spara?

– Man ska inte spara på barnen. Man kanske måste se över ekonomin utifrån andra kriterier. Men inte på barnen, säger Alice Westberg Jonsson.

– Om man inte har råd att lägga pengar på barnen nu när de är små så kommer det att visa sig längre fram i livet, tror jag. Då blir det dyrare för kommunen. Det sista stället att spara på är på små barn, säger Lina Sverkersdotter.

I morgon ska barn- och utbildningsnämnden ta ställning till förslagen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".