studenter studerar högskola lantmäteri Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
1 av 2
Mimmi Nilsson (t.h.) studerar till lantmätare på Högskolan i Gävle. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
Kaisu Sammalisto är ansvarig för arbetet med hållbar utveckling på Högskolan i Gävle. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
2 av 2
Kaisu Sammalisto är ansvarig för arbetet med hållbar utveckling på Högskolan i Gävle. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Miljöcertifierad högskola tänker framåt

Kaisu Sammalisto, lektor: Vikten av hållbarhet börjar tas på allvar
1:45 min

Högskolan i Gävle var en av dom första högskolorna i landet som miljöcertifierades. Nu har verksamheten uppfyllt kraven för standarden ISO 14001 i tio år.

– Det gäller ju att värna om miljön. Det är bra att göra det man kan, säger studenten Markus Nilsson.

I undervisningen används elektroniska plattformar, snarare än utskrivna papper och i matsalarna sopsorteras överbliven mat.

– Om det blir mat över kan man slänga det i komposten och sen finns det plast, glas och papper som man kan sortera, säger Mimmi Nilsson, som studerar till lantmätare.

Inslaget av hållbarhet syns också i både forskning och utbildning.

– Det är nästan omöjligt att tänka sig logistik och transporter utan att prata om miljö och globalisering innebär en hel del andra social saker också, som barnarbete och arbetsförhållanden, säger Kaisu Sammalisto som är ansvarig för högskolans arbete med hållbar utveckling.

Fler och fler universitet och högskolor miljöcertifieras, men det är fortfarande vanligare att det är företag och inte lärosäten som satsar på hållbarhet.

– Det håller på att ske ett paradigmskifte, en förändring, i samhället. Man börjar ta vikten av hållbarhet mer på allvar. Tyvärr är universiteten inte alltid först i ledet, utan kommer sent efter, så det är det som är problemet, säger Kaisu Sammalisto

Edom Assefa, som studerar miljöteknik, tror att han kan ha nytta av skolans hållbarhetstänk i framtiden.

– Absolut. Man kan arbeta kring det och förstå det i helhet, säger Assefa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".