Det blir allt mindre skillnader mellan pensionärers hälsa i storstäder jämfört med pensionärer som lever på landsbygden. Foto: TT
Hälsoklyftorna mellan landbygden och storstädernas pensionärer minskar. Foto: TT

Landsbygdens pensionärer mår allt bättre

"Landsbygden släpar fortfarande efter men det pågår någon form av upphämtning"
1:40 min

Ny studie tyder på att det blir allt mindre skillnader mellan pensionärers hälsa i storstäder, jämfört med dem som lever på landsbygden.

Studien går under namnet SNAC (Swedish National Project on Aging and Care) och har gjorts med stöd av Socialdepartementet. Den visar på att landbygdens pensiönärer fortfarande mår sämre än dem i storstäderna, men att trenden ser ut att vända.

Anders Wimo, läkare i Nordanstig och professor i neurobiologi vid Karolinska Institutet, har varit med i studien.

–Jag tycker man kan se att utvecklingen är positiv, landsbygden släpar fortfarande efter städerna, men det verkar pågå någon form av upphämtning, säger han.

Resultaten baserar sig på forskning från 2001-2010 och omfattar cirka 8500 personer. I studien ingår fem skånska kommuner (Eslöv, Hässleholm, Malmö, Osby och Ystad), Karlskrona i Blekinge och Kungsholmen i Stockholm.
Även Nordanstigs kommun finns med, mycket tack vare Nordanstigsprojektet, som var en parallell studie till Kungsholmenprojektet som genomfördes på 90-talet med fokus på demens.

Anders Wimo menar att utvecklingen beror på skillnader rent socioekonomiskt, det vill säga främst utbildningsnivå och att kost och motion också spelar in.

–Skillnaderna baseras på de viktiga måtten som funktionsförmåga och kognition, till exempel minne och orientering i tid och rum, säger han.

Målet med studien är att bygga upp en databas för analys för äldrevård och äldreomsorg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".